Rotterdam,
28
maart
2023
|
13:45
Europe/Amsterdam

Caribische student heeft behoefte aan 'sense of belonging'

Dio

Dioröna Spaans haalde een 10 voor haar eindscriptie over Caribische studenten in Nederland. Ze onderzocht waar zij tegenaan lopen als ‘internationale student’ die wel Nederlands spreekt. Bewustwording creëren over de uitdagingen van deze studenten was een van haar doelen. Een community oprichten is een van de resultaten.

Voor mijn scriptie heb ik onderzoek gedaan naar het studiesucces en de ondersteuningsbehoeften van studenten met een Caribische migratieachtergrond in Nederland én specifiek bij Hogeschool Inholland (locaties Zuid-Holland). Dat zijn er zo’n 380. De meest voorkomende uitdagingen die zij ervaren, heb ik onder de loep genomen en gekoppeld aan sociaal-economische factoren. Het gaat om financiën, schulden, huisvesting, taalvaardigheden, de Nederlandse samenleving en cultuur, de Nederlandse wet- en regelgeving en sociaal netwerk.

'Sense of belonging'
Vooral het laatste heeft geleid tot het oprichten van de community. Tijdens het onderzoek kwam namelijk naar voren dat de studenten behoefte hebben aan een plek waar zij terecht kunnen met allerlei hulpvragen over de uitdagingen die zij ervaren, maar ook voor een 'sense of belonging'. Volgens hen creëert zo’n community immers een verenigd, samenhorig gevoel.

Je kan alles zolang je het maar graag genoeg wil.

Dioröna Spaans

Vertel meer over de community!
De community heb ik eind 2022 opgericht en met trots kan ik zeggen dat die al uit 55 leden bestaat en blijft groeien. In samenwerking met het Studentsucces Centrum organiseer ik voor hen verschillende leuke en leerzame activiteiten die bijdragen aan hun studentsucces en -welzijn. Denk aan taalworkshops, bezoek aan (theater)voorstellingen en spelletjesavonden. Daarnaast organiseer ik elke donderdag studiemiddag om de community op een consistente manier bij elkaar te brengen. Samen met de WhatsApp-groep en de individuele of groepscoaching zie ik zeker de vooruitgang bij vele studenten. Het is een ongoing process, waar voor mij de impact en kwaliteit een veel grotere rol spelen dan de kwantiteit. 

Klinkt interessant! Waarom besloot je een scriptie te schrijven over Caribische studenten? 
Zelf ben ik ook vanuit Curaçao naar Nederland verhuisd om te studeren. Eerst heb ik de opleiding Pedagogiek afgerond en vier jaar geleden begon ik met Sociaal-Juridische Dienstverlening bij Inholland. Vooral in de eerste jaren moest ik zo veel nieuwe indrukken verwerken en ermee leren leven dat mijn familie en alles wat bekend was zo ver bij mij vandaan was. Ik wist dat er veel meer studenten waren, en zijn, die nagenoeg hetzelfde ervaren als ik. Hier wil ik graag verandering in brengen voor zover dat kan.

Veel mensen (lees ook: docenten) onderschatten wat ‘wij’ meemaken.

Dioröna Spaans

Media-aandacht én op de politieke agenda
Hoewel eerder onderzoeken zijn gedaan naar dit onderwerp wilde ik er mijn eigen draai aan geven en vooral kijken naar de studenten van Inholland. Een van mijn doelen was bewustwording creëren. Veel mensen (lees ook: docenten) onderschatten wat ‘wij’ meemaken en alsnog zoveel doorzettingsvermogen blijven tonen. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor alle aandacht die mijn onderzoek gekregen heeft en nog zal krijgen. Ook op de politieke agenda krijgt dit onderwerp veel aandacht.

Gaaf! Wat zou je graag willen meegeven aan jouw (Caribische) medestudenten? 
Het is belangrijk om je doel in zicht te blijven houden en in verbinding te blijven met je intrinsieke motivatie. Ik wil een voorbeeld zijn voor studenten die denken dat zij het niet kunnen of dat het hen niet zal lukken, want je kan alles zolang je het maar graag genoeg wil. Ondanks dat vele van ons uit een ‘schaamtecultuur’ komen, blijf ik aanmoedigen om hulp te vragen wanneer dat nodig is: je hoeft niet alles in je eentje op te lossen. Er is genoeg kennis en ervaring in huis. 

Geschreven door Jonie Vis, student Communicatie bij Inholland Rotterdam

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Petra Roodnat
20
June
2023
Hi Jonie,

Vanuit mijn werk om meer mensen voor het politievak te enthousiasmeren en mijn studie organisatiepsychologie lees ik veel over de problematiek rondom het leven in een nieuwe omgeving zoals bijvoorbeeld de stap om van Curaçao naar Nederland te vertrekken. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen en zou graag eens met je in contact komen om hierover te praten. Verder zou ik uiteraard ook je ook een presentatie over de politie of het werken bij de politie kunnen geven als daar interesse voor is.

Hoor graag van je.
Petra Roodnat