Haarlem,
27
juni
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Collegegeldvrij besturen straks realiteit?

Binnenkort mogen universiteiten en hogescholen het collegegeld van studentbestuurders kwijtschelden. Het Hoger Onderwijs Persbureau vroeg onderwijsinstellingen naar hun plannen. De meeste hebben nog geen besluit genomen, maar sommige geven al aan dat ze de nieuwe wet gaan implementeren. Ook Hogeschool Inholland ziet er wel wat in.

Waarom zou je collegegeld moeten betalen als je je een heel studiejaar fulltime inzet voor de medezeggenschap of je studentenvereniging? Je volgt geen onderwijs, je verricht nog nuttig werk ook en toch ben je bijna tweeduizend euro kwijt. Na jarenlange lobby staat nu eindelijk in de wet dat universiteiten en hogescholen het collegegeld voor deze fulltime studentbestuurders mogen kwijtschelden en dat die dan toch studiefinanciering kunnen krijgen. Op 1 januari treedt de wet in werking. De champagne kon open bij de studentenorganisaties.

Maar het is niet overal feest. Nog voordat de nieuwe wet was aangenomen in de Eerste Kamer liet het bestuur van de TU Eindhoven al weten dat het niet meedoet. Studenten moeten helemaal niet stoppen met studeren als ze in een bestuur zitten, vindt de universiteit. Daarom ook zijn de fulltime bestuursbeurzen sinds enkele jaren afgeschaft. Bij de Radboud Universiteit Nijmegen denken ze er precies zo over.

Studentenstatuut Inholland
Het onderwerp leeft ook bij hogescholen. “De Hogeschool Rotterdam kent geen fulltime student-bestuurders, noch in de medezeggenschap, noch bij onze studieverenigingen”, stelt een woordvoerder. “Het betreft parttime functies van een paar uur per week.” Bij Inholland is de kans dat de nieuwe regeling er komt wél aanwezig. “Bij ons hoeven studentbestuurders binnenkort geen collegegeld meer te betalen”, zei collegevoorzitter Jet de Ranitz enige tijd geleden. “Dat wil ik gewoon mogelijk maken.”

Inholland heeft collegegeldvrij besturen opgenomen in het nieuwe studentenstatuut. Dit studentenstatuut ligt nu ter instemming bij de medezeggenschapsraad. Als de wet in werking treedt en als de medezeggenschapsraad instemt, zal Inholland hierin meegaan.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.