Diemen,
11
oktober
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Coming Out Day: ‘Dit is wie ik ben, take it or leave it’

Uit de kast komen is (nog) niet vanzelfsprekend voor alle LHBT’ers

Vandaag is het Nationale Coming Out Day. Op deze dag is er aandacht voor het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt. Jolanda Sepers is docent bij een van de Tweedegraads Lerarenopleidingen van Inholland in Diemen. Ze is getrouwd met Ellen, met wie ze een kind heeft. Jolanda vertelt waarom ze een dag als deze belangrijk vindt.

Is een Coming Out Day nog nodig in Nederland anno 2018?
"LHBT’ers hebben veel vrijheid in ons land. Je kunt een relatie hebben en trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. In veel andere landen is dat niet zo. Ook ik ervaar die vrijheid om te houden van wie ik wil. Mijn sociale omgeving maakt dat gemakkelijk. Maar als ik daarbuiten stap, merk ik weleens dat mijn leven niet voor iedereen zo gewoon is. Ik schrik daar niet van, maar het is niet prettig om te merken dat sommige mensen moeite hebben met het feit dat ik lesbisch ben. Daarom is het belangrijk dat we hierover in gesprek blijven met anderen en laten zien dat LHBT’ers een net zo veelomvattend leven hebben als ieder ander."

Waarom is uit de kast komen zo’n belangrijk moment?
"Het is een teken dat je je veilig genoeg voelt om te laten zien wie je bent. Wat mij betreft gaat het hierbij niet alleen over homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, maar over alle levensterreinen die voor jou belangrijk zijn. Ik kwam er op mijn zestiende, zeventiende voor uit dat ik lesbisch was. Ik ben dus al meer dan veertig jaar bezig met coming out! Voor mij was het geen ingewikkeld proces, mede omdat ik mezelf niet als ‘afwijkend’ ervaar en ik uit een veilige omgeving kom. Ik dacht: dit is wie ik ben, take it or leave it. Helaas is uit de kast komen niet voor iedereen zo makkelijk. Ik gun iedereen de allereerste stap: het zelfvertrouwen hebben dat je mag zijn wie je bent."

 

Bij Inholland moeten we laten zien dat je mensen hoort te accepteren zoals ze zijn, zonder te oordelen. Dat je ze waardeert om wie ze zijn en wat ze kunnen, en dat als iemand daar anders over denkt, je daarover samen in gesprek kunt gaan. Zo benaderen we diversiteit niet als een probleem, maar als rijkdom! 
Jolanda Sepers, docent Inholland Diemen

Maak je dit onderwerp bespreekbaar op je werkplek?
"Als lerarenopleider wil ik een rolmodel zijn voor mijn studenten, maar dat betekent niet dat ik te pas en te onpas over mijn seksuele voorkeur begin. Ik ben geen activist. Maar als het onderwerp ter sprake komt omdat studenten mij bijvoorbeeld vragen of ik getrouwd ben, vertel ik dat ik samen met mijn echtgenote een kind heb. Soms leidt dat tot een gesprek, soms niet. Daarnaast komen in jaar 3 van mijn opleiding mensen van het COC langs om voorlichting te geven. Een goede zaak, want leraren horen te weten hoe ze in de klas met discussies over homoseksualiteit moeten omgaan."

Waaraan merk jij dat Inholland aandacht besteedt aan diversiteit?
"Ik moet denken aan lector Diversiteitsvraagstukken Machteld de Jong, die een boeiend boek presenteerde over diversiteit in de klas, en aan voorzitter Jet de Ranitz, die de Charter Diversiteit ondertekende. Ik vind dat we bij Inholland moeten laten zien dat je mensen hoort te accepteren zoals ze zijn, zonder te oordelen. Dat je ze waardeert om wie ze zijn en wat ze kunnen, en dat als iemand daar anders over denkt, je daarover samen in gesprek kunt gaan. Zo benaderen we diversiteit niet als een probleem, maar als rijkdom! Zo leer je opener te staan voor verschillende werelden en gedachten. Verschillen maken de wereld interessant."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.