Diemen,
27
oktober
2016
|
08:39
Europe/Amsterdam

ConferentieTrends in Cruise Tourism

Cruise-schip

Tweedejaarsstudenten HTRO (Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs) en Tourism Management bezochten onlangs een cruise-conferentie bij Inholland Diemen waar drie presentaties over de cruise-wereld werden gegeven. Française Daniële Felix vertegenwoordigde de Cruise Lines International Association (CLIA), de overkoepelende (promotie-)organisatie van vele cruise lines. De Nederlandse Josephine van Gent openbaarde alle ins en outs van het leven en werken op een cruiseschip van de Holland America Line. Docent Karel Werdler vertelde meer over het nieuwste trends.

“Jaarlijks zijn er ongeveer 32 miljoen mensen die hun vakantie op een cruiseschip doorbrengen”, aldus Josephine van Gent. “Op grote schepen is er ruimte voor maar liefst 6.000 gasten en 2.000 bemanningsleden. Bij de Holland America Line gaan we niet groter dan een schip voor 2600 gasten. Wij vervoeren op onze veertien schepen 922.000 gasten en serveren 35 miljoen maaltijden per jaar. Onze totale bemanning bestaat uit 17.000 personen.” Hoewel bij velen het idee nog leeft dat cruises vooral bedoeld zijn voor ouderen, is in de praktijk de doelgroep inmiddels veel breder geworden. Dat is ook te merken aan het vermaak aan boord: dat is afgestemd op alle leeftijden en groepssamenstellingen.

 

Hoe het is om te werken op een cruiseschip? “Je vindt het superleuk of je vindt het helemaal niks. Iets er tussenin bestaat niet. Sailing is a way of living!” In het contract wordt vastgelegd dat je vier maanden aaneensluitend werkt en dan geen vrije dagen hebt. Ook niet op zondagen. Daartegenover staat dat je vervolgens twee maanden vrij bent. Josephine somt op wat de voordelen zijn als je als crew meereist met een cruiseschip:

  • Je hoeft nooit schoon te maken.
  • Je hoeft nooit te koken.
  • Je hoeft niet dagelijks in de file te staan om op je werk te komen.
  • Je werkt samen in een team en krijgt vrienden voor het leven.
  • Je leert met stress om te gaan.
  • Je ontwikkelt je in een hoog tempo.

Voor studenten en net afgestudeerden is er een speciaal trainingsprogramma waarbij je de kans krijgt om op verschillende afdelingen te werken om te trainen voor managementfuncties.

Josephine van Gent, Holland America Line
Je vindt het superleuk of je vindt het helemaal niks. Iets er tussenin bestaat niet. Sailing is a way of living!
Josephine van Gent, Holland America Line

Afgelopen zomer was er wereldnieuws op cruisegebied: op 16 augustus voer een cruiseschip voor de allereerste keer ooit door de Noordwestelijke Doorvaart, de route van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan door de poolarchipel van Canada. Op dat moment lag daar even geen ijs, waardoor dit mogelijk werd gemaakt. “De gasten betaalden er een flinke prijs voor (tussen de 30.000 en 156.000 dollar!), maar kregen daarvoor ook echt de reis van hun leven. Dit was wellicht een eenmalige kans”, aldus Karel Werdler, docent Tourism Management en HTRO in Diemen. Hij signaleert ook andere ontwikkelingen in de cruisewereld: “Dubai, China en Australië zijn nu populaire bestemmingen. Daarnaast zijn er dit jaar achttien nieuwe riviercruiseschepen bij gekomen. En er is steeds meer sprake van maatwerk: zo zijn er hardrock- en rhythm & blues cruises, cruises met bepaalde food-voorkeuren of zelfs een gastronomische cruise, een Disney-cruise, cruises voor alleenstaanden (Love Boat!), een Lego-cruise en bijvoorbeeld een 'Black Cruise Week' voor Afro-Amerikanen. De schepen zelf zijn inmiddels de bestemming geworden, met hun grote variëteit aan amusement en innovaties: van Broadwayproducties in gigantische theaterzalen en torenhoge uitkijkposten tot designershops en continu bereik met het thuisfront dankzij wifi en andere data-opties. Hele families gaan aan boord, om gezamenlijk uitgebreid vakantie te vieren.”

Promotie-organisatie CLIA heeft oktober uitgeroepen als ‘Plan a Cruise Maand’. Aan studenten HTRO en Tourism Management is gevraagd om aandacht te vragen voor deze themamaand bij reisbureaus, ze een enquête voor te leggen en promotiemateriaal achter te laten. In ruil daarvoor krijgen ze over een paar maanden een rondleiding op een cruiseschip.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.