Den Haag,
26
januari
2022
|
09:39
Europe/Amsterdam

Coronamaatregelen 25 januari: situatie hoger onderwijs onveranderd

9_Corona_mondmasker_mondkapje_Covid-19

Met de persconferentie gisteravond werden versoepelingen aangekondigd voor onder andere de horeca, sport- en cultuursector. Wat fijn dat deze stap genomen is en we met z’n allen weer meer kunnen ondernemen.

Voor het hoger onderwijs waren de versoepelingen al ingegaan, er verandert nu voor ons dus niets. Met ingang van periode 3 bieden we vrijwel al het onderwijs weer volledig fysiek op locatie aan. Om open te mogen (blijven) gelden wel belangrijke voorwaarden, zoals de plicht om in het gebouw een mondkapje te dragen en een maximale groepsgrootte van 75 personen, met uitzondering van toetsen.

Algemene mondkapjesplicht
Binnen de gebouwen van Inholland draag je een mondkapje (bij voorkeur medisch, type II). Er is wel een aantal situaties waarin een uitzondering op deze maatregel geldt, zoals wanneer het mondkapje als belemmerend wordt ervaren bij deelname of de verzorging van een onderwijsactiviteit. In de volgende situaties hoef je geen mondkapje op:

  • Wanneer je zit en je 1,5 meter afstand houdt van anderen om je heen.
  • Als het dragen van een mondkapje de docent, onderzoeker of student belemmert bij de onderwijs- of onderzoeksactiviteit, dan mag de docent of student het mondkapje tijdelijk afzetten. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie of bij onderwijsactiviteiten zoals zang, dans, drama en sport.
  •  Ook bij onderwijssituaties waarbij de veiligheid in het geding is. Bijvoorbeeld bij het werken met veiligheidsbrillen aan machines.
  • Bij het maken van een toets zien wij een mondkapje als een belemmering en daarom hoeven studenten tijdens het maken van een toets geen mondkapje op. De toetslokalen zijn zo ingericht dat ze afstand kunnen houden van elkaar.
  •  Als je om medische redenen geen mondkapje kunt dragen hoef je uiteraard geen mondkapje op. Je kunt dan wel een ‘eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht’ overleggen.
  •  Uiteraard hoef je geen mondkapje op als je alleen in een ruimte zit of als je iets eet of drinkt.

We dragen de mondkapjes voor elkaar
De mondkapjesplicht van het kabinet is een voorwaarde om het onderwijs nagenoeg zonder beperkingen open te kunnen laten gaan. Over alle coronamaatregelen bestaan verschillende meningen. Respecteer elkaar daarin. Naast de mensen die liever geen mondkapje dragen, zijn er ook collega’s en studenten die het heel spannend vinden om met de hoge besmettingsaantallen naar de hogeschool te komen. We dragen de mondkapjes daarmee ook voor elkaar. Omdat we het samen moeten doen, roepen we dan ook iedereen op om de maatregelen na te leven en elkaar daar ook op aan te spreken.

Verder geldt: iedereen die niet naar de hogeschool hoeft voor onderwijsactiviteiten werkt in principe thuis. Als je thuis écht niet kunt werken kun je op de hogeschool terecht.

Evenementen en bijeenkomsten
Het organiseren van evenementen en bijeenkomsten is weer mogelijk. Daarbij geldt binnen het onderwijs een maximale groepsgrootte van 75 personen en iedereen moet een zitplaats hebben.

Zelftesten via zelftestonderwijs.nl
We blijven je vragen twee keer per week een zelftest te doen voordat je naar de hogeschool komt. Deze kun je bestellen via zelftestonderwijs.nl, of meenemen op de hogeschool. Heb je coronagerelateerde klachten, ben je positief getest en/of zit je in quarantaine? Kom dan niet naar de hogeschool.

 Voor studenten geldt dat uiteraard ook als ze een toets hebben. Zij moeten dan voorafgaand aan de toets contact opnemen met hun opleiding via hun studieloopbaanbegeleider, mentor of docent. Ook melden ze het bij de decaan. Als het een eerste kans betreft, kan de student eerst de reguliere herkansing maken. Levert dat geen voldoende op, dan kan de student een extra kans bij de examencommissie aanvragen.

Veelgestelde vragen over corona vind je via Weten & Regelen  op Iris. Als je op zoek bent naar tips over online onderwijs of thuiswerken kun je terecht op het platform Online onderwijsondersteuning en de Vitaal thuis-omgeving. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.