Den Haag,
02
juni
2021
|
11:48
Europe/Amsterdam

Coronamaatregelen: het onderwijs vanaf september

16_locatie_Den_Haag_stad_vestiging

Nu dit bijzondere studiejaar richting het einde loopt, zijn we blij nog een paar versoepelingen met je te kunnen delen. Ook vertellen we je graag over de scenario’s voor ons onderwijs vanaf het nieuwe collegejaar.

Teambijeenkomsten voor medewerkers
Studenten mogen vanaf nu weer gebruikmaken van de beschikbare individuele studieplekken op de locaties.Voor collega’s blijft thuiswerken voorlopig nog de norm, tot de laatste stap van het openingsplan van het kabinet gezet wordt, maar er is nu wel weer meer mogelijk met teambijeenkomsten op onze locaties. De grootte van de gereserveerde ruimte bepaalt met hoeveel collega’s je samen kunt komen. Uiteraard hou je 1,5 meter afstand en draag je een mondkapje bij verplaatsingen in het gebouw. Reserveren van een ruimte gaat via het roosterbureau.

Basisscenario vanaf september: loslaten 1,5 meter
Net als andere hogescholen en universiteiten in Nederland volgen wij de scenario’s voor het fysieke onderwijs vanaf september, zoals opgesteld door het ministerie van Onderwijs. Daarbij gaan we uit van het zogenaamde basisscenario: dit betekent dat je straks voor onderwijsactiviteiten weer iedere dag naar school kunt en in de gebouwen geen 1,5 meter afstand meer hoeft te houden. Vooralsnog is het dragen van een mondkapje verplicht bij ‘verplaatsingen’ buiten de collegezalen en lesruimtes. 

Fysiek én online onderwijs
Het afgelopen jaar heeft ons ook geleerd dat er met online onderwijs veel mogelijk is. Niet alles hoeft fysiek in onze gebouwen plaats te vinden. We kijken nu dan ook heel goed; wat doen we straks fysiek en wat kunnen we digitaal blijven doen. Hoe kunnen we blended learning vormgeven. Bij alles staat voorop dat we elkaar blijven ontmoeten en de beste kwaliteit blijven leveren.

Bij onderwijs met blended learning staat het ondersteunen van het leerproces van de student centraal. Door middel van een optimale mix van leeractiviteiten en werkvormen (ondersteund door inzet van ICT) kan de student gestelde leeruitkomsten bereiken.

Met de nieuwe inrichting van ‘Didactiek & Tools’ op het platform Online Onderwijsondersteuning (OOO) geven we je inzichten en praktische tools die jou als docent ondersteunen bij het inrichten van blended onderwijs. Lees ook het artikel ‘Praktische tools voor het inrichten van blended onderwijs’.

Fallback-scenario
We gaan uit van het positieve, maar bij mogelijke nieuwe, lokale uitbraken van het coronavirus of stijgende besmettingscijfers volgen we een ‘fallback-scenario’. Op dat moment kan het zijn dat we weer helemaal of deels terugkeren naar online onderwijs.

Introductie
Natuurlijk willen we onze nieuwe studenten ook dit jaar warm verwelkomen met introductieactiviteiten. Hierbij gaan we ook uit van het basisscenario voor alle activiteiten die we op ons eigen terrein en in onze gebouwen organiseren. Voor externe activiteiten is toestemming nodig van de veiligheidsregio. Neem hiervoor contact op met de veiligheidscoördinator van jouw locatie.

Wij, de studenten en de verenigingen, zetten alles op alles om de eerstejaars een goed welkom op locatie te geven. Opleidingsspecifieke informatie kunnen eerstejaars studenten vinden in de MyStart-app.

Tot de zomer: stay safe!
Ondertussen blijft het belangrijk dat we voor de periode tot de zomer zo veilig mogelijk fysiek onderwijs kunnen aanbieden en de ondersteuning vorm kunnen blijven geven. De bekende regels blijven gelden.

Het is geen verplichting, maar we stellen het wel zeer op prijs om voorafgaand aan je bezoek aan de hogeschool thuis een zelftest te doen.