Den Haag,
17
februari
2021
|
18:44
Europe/Amsterdam

Coronasteunpakket ‘welkom gebaar’ voor studenten en Inholland

online_onderwijs_1

Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob presenteerden vandaag een Nationaal Programma Onderwijs. Het programma is gericht op het herstellen van de effecten die de coronamaatregelen hebben op het onderwijs, van de basisschool tot het hoger onderwijs, en geldt voor de jaren 2021 en 2022. Onderdeel daarvan is een groot financieel gebaar om het hoger onderwijs en studenten te compenseren tijdens de coronacrisis. Iedereen die volgend jaar studeert hoeft komend jaar slechts de helft van het collegegeld te betalen. Ook komt er 644 miljoen euro beschikbaar ter beschikking van universiteiten en hogescholen, ter compensatie van de sterk gestegen studentenaantallen.

Omdat de coronacrisis een grote impact heeft op studenten, zowel financieel, mentaal als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, krijgen alle studenten volgend jaar 50 procent korting op hun collegegeld. Mede omdat veel studenten in deze tijd ook hun bijbaan zijn kwijtgeraakt. Ook mogen studenten de ov-kaart een jaar langer gebruiken als zij extra tijd nodig hebben om hun diploma te halen.

De miljoenen euro’s voor het hoger onderwijs zijn onder meer bedoeld voor extra onderwijzend personeel. Broodnodig omdat er veel meer jongeren voor het hoger onderwijs hebben gekozen, bijvoorbeeld omdat zij hun tussenjaar of wereldreis hebben gecanceld. Ook bij Inholland is de instroom flink toegenomen. Het aantal groeide met 8.803, een toename van 7,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

“Met deze financiële maatregelen laat het kabinet zien de problemen serieus te nemen die corona met zich meebrengt in het onderwijs”, aldus Inholland-collegevoorzitter Bart Combee in een reactie. “Voor studenten is de korting op het collegegeld zeer welkom. Het geeft ze ademruimte en hopelijk minder kopzorgen. Voor onze hogeschool is het een welkom gebaar en het gaat ons helpen om, bovenop de bestaande plannen, extra in te zetten op studentsucces en studentenwelzijn. Ook helpt het om onder andere de werkdruk te verminderen en de kwaliteit van ons onderwijs op peil te kunnen houden.”

Lees ook de reactie van de Vereniging Hogescholen 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marijn Boegem
18
February
2021
Ik ben benieuwd of dit ook geldt voor als je instellingsgeld moet betalen ipv collegegeld. Is dat al bekend? Mvg Marijn