Rotterdam,
24
oktober
2022
|
16:07
Europe/Amsterdam

Culturen showen, proeven en ontdekken bij Finance

Cultuur31

Verschillende culturen binnen één land; dan is het belangrijk om elkaar te kennen. Tweedejaarsstudenten van de graduaatsopleiding Accounting Administration – de Vlaamse tegenhanger van de Associate degree-opleidingen – aan Arteveldehogeschool in Gent bezochten afgelopen week de eerste- en tweedejaarsstudenten van de Associate degree Finance en Control van Hogeschool Inholland Rotterdam. Met dit bezoek werken we aan een duurzaam partnerschap tussen onze hogescholen.

Tijdens het bezoek brachten de Belgische studenten een studiedag door op de campus van Hogeschool Inholland Rotterdam. Dankzij een rijkgevuld programma met onder andere een culturele sessie, een gastcollege over de haven van Rotterdam en een netwerkborrel bij Ernst en Young, kregen de studenten de kans om elkaar beter te leren kennen en om ervaringen uit te wisselen over student zijn in Nederland en in België. De verschillen die naar boven kwamen zorgden voor interessante conversaties.

De Belgische studenten kregen bovendien de kans om met de Nederlandse studenten te oefenen voor de cultuurmarkt, een toonmoment waarin ze hun eigen cultuur kunnen showen. “De cultuurmarkt is voor ons heel waardevol, omdat we van de verschillende culturen in onze klasgroep mogen proeven en onze eigen cultuur kunnen showen,” vertellen Belgische studenten Mamadou Dieng en Mats Stevens.

“Tijdens de cultuurmarkt presenteren wij in groepjes van twee onze cultuur aan de andere studenten. Hierdoor leren we elkaars cultuur veel beter kennen’,” legt Viktor De Wispelaere uit. Medestudent Emre Barlas vult aan door in het kort zijn verhaal te vertellen: “Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Turkse mensen als arbeidsmigranten naar België. Velen zijn daar toen gebleven, net als mijn voorouders. Daardoor zijn er in België een aantal straten waar de Turkse cultuur de overhand heeft en er bijvoorbeeld veel Turkse winkels te vinden zijn.”

Cultuur2

De meerwaarde van internationale projecten
Kitty Lau, coördinator internationalisering bij de opleiding Finance van Hogeschool Inholland Rotterdam, zei meteen ja op de vraag of de studenten van Arteveldehogeschool langs mochten komen bij de studenten van de Ad Finance en Control. “Onze opleiding heeft weinig vakken die te maken hebben met internationalisering. Door mee te doen aan dit soort projecten krijgen onze studenten toch de kans om verschillende culturen te proeven. Daarom vind ik het voor onze hogeschool een meerwaarde om hieraan mee te werken.”

Op naar België!
Dinsdag 13 december is het de beurt aan onze Finance-studenten om bij Arteveldehogeschool in België op bezoek te gaan en daar meer te leren over de culturen van hun Belgische medestudenten.  

Deze internationale studiedag heeft een waardevolle samenwerking opgeleverd en wordt mogelijkerwijs uitgewerkt en opgenomen als terugkerend onderdeel in het curriculum.