Alkmaar,
02
februari
2022
|
15:47
Europe/Amsterdam

Cursus Verandermanagement in de (glas)tuinbouw ontmoetingsplek voor de sector

Docent Tienko Siersema

Op dinsdag 15 maart a.s. gaat de (online) cursus Verandermanagement in de (glas)tuinbouw van Inholland Academy weer van start. Een cursus voor leidinggevenden in de (glas)tuinbouw die binnen hun rol te maken hebben met veranderprocessen. Iets wat volgens docent Tienko Siersema (foto) bijna niet anders kan in een sector waar de urgentie voor verandering en innovatie zo hoog is. “Wereldwijd is onze agrarische sector toonaangevend, maar om deze positie te behouden moet je in beweging blijven.” De cursus helpt leidinggevenden, van teammanagers tot directeuren, hun organisatie beter te leren kennen en erachter te komen welke aanpak nodig is om effectief verandering teweeg te brengen.


In vijf (online) lessen behandelt docent Tienko Siersema relevante theorie en modellen op het gebied van Verandermanagement. De focus ligt echter vooral op het toepassen van deze theorieën en modellen in de eigen praktijk. “Uiteindelijk wil ik dat de deelnemers er écht mee aan de slag kunnen. Elke organisatie heeft een andere veranderaanpak nodig. De deelnemers leren hun eigen organisatie beter kennen en krijgen inzicht in welke veranderstrategie en -aanpak daarbij past.”

Ontmoetingsplek voor de (glas)tuinbouwsector
De cursus is tevens een ontmoetingsplek voor professionals uit de (glas)tuinbouwsector. Door de indeling van de lessen, eerst theorie en daarna de gelegenheid voor discussie en vragen, worden deelnemers gestimuleerd om van elkaars ervaringen te leren. Dat is dan ook wat de cursus zo waardevol maakt volgens oud-deelnemer Bart Merkus, productontwikkelingsmanager bij Marginpar. “Dat je naast de theorie ook ervaringen uitwisselt met professionals uit aangrenzende sectoren roept niet alleen herkenning op, maar geeft ook een beter beeld van het proces waar je in zit. Iedereen heeft een ander specialisme en zit in een andere fase, maar de problemen komen met elkaar overeen. Hierover met elkaar in gesprek gaan, maakt dat je met en ván elkaar leert.”

Deelnemer Bart Merkus Marginpar

"Dat je tijdens de cursus met andere deelnemers in gesprek gaat, maakt dat je met en ván elkaar leert.”

Bart Merkus, productontwikkelingsmanager bij Marginpar en oud-deelnemer

Direct toepasbaar in de praktijk
De cursus wordt afgesloten met het schrijven van een essay waarin het eigen verandertraject centraal staat. Deze trajecten verschillen van teamleiders die een nieuw roostersysteem moeten introduceren en hun team hierin mee moeten krijgen, tot directeuren die groepen werknemers moeten verenigen bij een bedrijfsovername. “Het niveau waarop wordt geopereerd, is heel verschillend, maar de materie is hetzelfde: er moet een verandering teweeg gebracht worden en men stuit op weerstand. Hoe je met die weerstand omgaat, daar gaan de deelnemers mee aan de slag”, aldus Tienko Siersema.

Het schrijven van een essay is een toetsvorm die veel inzichten oplevert, een plan waar je direct mee aan de slag kunt volgens Bart Merkus. “De verandering waar ik intern al mee bezig was, heb ik geanalyseerd, dat helpt enorm om de dingen voor jezelf op een rijtje te krijgen. Daarna werk je een aanpak uit die past bij jouw organisatie en de weerstand die je ervaart. Het essay is een plan geworden waar ik direct mee aan de slag kan in de praktijk.”

Start nieuwe groep Verandermanagement in de (glas)tuinbouw op 15 maart
Op dinsdag 15 maart gaat de online cursus van start, gevolgd door lessen op dinsdag 22 en 29 maart en 5 en 12 april van 19:00 - 22:00 uur. Meer weten over de cursus? Neem dan een kijkje op de website of neem direct contact op met opleidingsadviseur Martijn Haas via T: 06 11127371 of E: martijn.haas@inholland.nl