Haarlem,
12
november
2019
|
12:35
Europe/Amsterdam

Cybersukkel of cyberheld: hoe alert ben jij online?

Collega’s Gina en Erno testen hun cyberskills op alertonline.nl

Welke informatie mogen de apps op je telefoon gebruiken? Hoe reageer je op die rare phishingmailtjes? En wat doe je als je losgeld moet betalen voor de bestanden op je computer? Op de website Alert Online test je snel en gemakkelijk je cyberskills. Gina Arraf en Erno Pickee deden de test en ontvingen een rapport op maat. Cybersukkels of cyberhelden op de hogeschool?

‘Voorkomen dat wachtwoorden in verkeerde handen vallen'
Gina werkt bij het Servicepunt van Inholland. Ze krijgt veel te maken met studenten en docenten die hun wachtwoord vergeten zijn. Gina: “Dat kunnen we gelukkig snel en veilig oplossen. Studenten kunnen hun wachtwoord via een ander mailadres opnieuw instellen. En docenten moeten zich bij ons aan de balie komen legitimeren. Zo voorkomen we dat wachtwoorden in verkeerde handen vallen. Het is sowieso wel goed geregeld bij Inholland. We moeten onze wachtwoorden vaak veranderen. Er is tweetrapsverificatie als we met gevoelige informatie werken, zoals de cijferlijsten van studenten. En we kunnen niet zomaar programma’s installeren.”

Erno is docent bij de opleiding Business Studies en ook hij heeft dezelfde ervaring: “Op de hogeschool heb ik gelukkig nog niets vervelends meegemaakt op dit gebied. Privé wel. Mijn broer moest losgeld betalen voor gegijzelde bestanden. Mijn vrouw klikte per ongeluk op een phishing-sms en mijn privéwebsite werd buiten mijn schuld gehackt en veranderde in een pornowebsite!”

‘Behoorlijk cyberbewust, maar het kan beter!’
Allebei zijn ze inmiddels behoorlijk cyberbewust. Erno vertelt: “Ik bewaar mijn wachtwoorden in een kluis, klik niet zomaar op elke mail en zorg voor goede beveiliging van mijn nieuwe website. Ook Gina let goed op wat ze doet online: “Ik gebruik geen openbare wifi-netwerken, zoals die in de trein. Ik lees de recensies van webwinkels en ik let goed op waar ik foto’s plaats.”

Ik bewaar mijn wachtwoorden in een kluis, klik niet zomaar op elke mail en zorg voor goede beveiliging van mijn nieuwe website. 
 
Erno Pickée, docent Business Studies Inholland Haarlem.

In de test van Alert Online leerden Gina en Erno ook veel nieuws. Zo bleek de incognitomodus een handige tip. Daarmee kun je voorkomen dat websites je volgen op internet. Een VPN-verbinding is een goede oplossing als je veel op openbare websites surft. Daarmee worden je gegevens versleuteld. En dat een back-up je niet alleen beschermt tegen virussen maar ook tegen vastlopende systemen was een eyeopener.

Echt cyberveilig zijn vraagt wel om een gedragsverandering. Erno: “Ik moet me er steeds toe zetten iets te veranderen. Vaak natuurlijk omdat de ideale werkwijze lastig is of tijd kost. Bij het verzinnen van wachtwoorden probeer ik daarom een goede mix te maken tussen veilig en praktisch. En soms kies ik er ook bewust voor iets niet te doen. Ik wil vanuit mijn interesse in marketing graag reclames zien. Adverentieblockers zet ik dan ook niet aan.

 Ik gebruik geen openbare wifi-netwerken, zoals die in de trein. Ik lees de recensies van webwinkels en ik let goed op waar ik foto’s plaats.
Gina Arraf, Servicepunt Inholland Haarlem

‘Blijf in gesprek en hou elkaar scherp’
Kortom: een erg belangrijk onderwerp, dat soms ook zorgt voor dilemma’s. Gina: “Daarom is het heel goed om te blijven praten over cyberveiligheid. En elkaar scherp te houden, bijvoorbeeld via deze test van Alert Online. Want nog niet iedereen is even cyberbewust.” Erno: “Studenten zeggen vaak: ik heb niets te verbergen! En bij verhalen over hacks of ransomsoftware denken ze vaak: je moet wel een sukkel zijn wil je dat overkomen. Maar dat is echt onzin! Het kan ons allemaal gebeuren; dat blijkt ook wel uit de verhalen op de website van Alert Online. En als het gebeurt heb je echt een groot probleem! Wees dus geen cybersukkel, maar word een cyberheld!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.