17
januari
2022
|
08:36
Europe/Amsterdam

‘De DMR? Leuk om mee te denken: waarom doen we de dingen zoals we doen?’

Auke van Nie, vice-voorzitter deelmedezeggenschapsraad Domein Onderwijs & Innovatie en locatie Den Haag

Auke nov 2021

Als iemand door de wol geverfd is in de medezeggenschap is het onze collega Auke van Nie wel. Over niet al te lange tijd gaat de lerarenopleider Natuurkunde en Scheikunde met pensioen en neemt hij ook afscheid van de deelmedezeggenschapsraad van het Domein Onderwijs & Innovatie. Daarmee verdwijnt tegelijk helaas een berg aan ervaring. Goed idee om hem dus vlak voor de verkiezingen van de deelraden te vragen: waarom zou je je als collega of student kandidaat stellen?

Door de wol geverfd in de medezeggenschap?
“Inderdaad! Als student heb ik al hele vergaderingen voorgezeten en daar ben ik zeg maar m’n hele leven mee doorgegaan. Zo was ik zes jaar voorzitter van het ledenparlement van het FNV. Door de wol geverfd kun je wel zeggen. Ook was ik voorzitter van de eerste medezeggenschapsraad, vlak na de fusie tot Inholland. Nu ben ik al heel lang voorzitter van de personeelscommissie en vice-voorzitter van de deelraad van O&I.”

Waar gaat de deelraad over?
“De grote lijnen stemt het College van Bestuur af met de Hogeschool Medezeggenschapsraad, maar er zijn ook ontzettend veel beslissingen die door domeindirecteuren gemaakt worden. Daar gaat de deelraad over. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met personeelsbeleid. Wie krijgt welke taken en hoeveel uren krijg je waarvoor. Centraal worden kaders gesteld, maar decentraal in de DMR moet het echt geregeld worden. Dat is voor collega’s echt enorm belangrijk!”

Komen er ook studentzaken aan bod?
“Zeker. Neem het Nationaal Programma Onderwijs. Daarmee is er een bak extra geld beschikbaar gekomen voor coronaondersteunende maatregelen. Dan zijn er in de organisatie mooie activiteiten bedacht voor studenten om dat mee te betalen en dat is natuurlijk heel mooi. Wij kijken dan mee of dat geld wel echt op de goede plek terecht komt, dus ook bij studenten die het het hardst nodig hebben.”

En loopt dat goed bij O&I?
“Wij komen er samen wel uit. We voeren het gesprek en praten met elkaar om elkaar scherp te houden. De manier waarop verschilt van domein tot domein, en heeft ook met de stijl van een directeur te maken. Als je maar goed met elkaar over een onderwerp kunt nadenken en erover praten. Er is geen ‘Inholland-manier’.”

Zitting nemen in de DMR, waarom zou je dat doen als student of collega?
“Voor collega’s is het leuk om na te denken over dingen die je concreet doet. Ook om breder te kijken hoe jouw activiteiten ingebed zijn in de organisatie, hoe alles in elkaar zit. Voor studenten is het interessant om een bredere blik op de hogeschool en opleidingen te krijgen. Je ontmoet ook nieuwe medestudenten en docenten in een andere context. Leuk ook om na te denken: waarom doen we de dingen zoals we ze doen!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.