Rotterdam,
18
november
2020
|
10:59
Europe/Amsterdam

De eerste maand als pensionado

Corney Liefting neemt na 40 jaar afscheid van de Pabo Inholland Rotterdam

Corney Liefting 1

Corney Liefting nam op 15 oktober 2020 afscheid als opleidingsdocent pedagogiek Pabo Inholland Rotterdam. Precies op de dag waarop ze de wettelijke pensioenleeftijd bereikte. Een maand na haar pensioen blikt Corney terug op haar afscheid en haar 40-jarige carrière bij Inholland.

Bijna was Corney Liefting al op haar 65ste afgezwaaid. Maar toen lokten de zij-instromers en besloot ze nog twee jaar te blijven om deze leuke groep les te kunnen geven. Met als gevolg dat ze uiteindelijk heeft doorgewerkt tot ze precies 66 jaar en vier maanden oud was. Op 15 oktober kwam dan toch een eind aan haar bijna 40-jarige carrière als pabodocent, die op 1 januari 1981 bij de voorlopers van Inholland begon.

'Corney, het mooiste meisje van de Pabo'
Door corona werd het een iets ander feestje dan aanvankelijk bedacht. Maar zeker niet minder mooi: "Ik werd met een bus naar school gebracht. Precies zoals ik al die jaren naar Inholland forenste. Bij elke halte was er een verrassing: een telefoontje van een collega, een mooie foto. Omdat in de zaal niet teveel mensen tegelijk aanwezig mochten zijn, wisselden groepjes gasten elkaar af. Zelfs voor het oorspronkelijk geplande open podium was een alternatief verzonnen: ik kreeg een prachtige film van drie kwartier met mooie boodschappen van studenten en collega’s, met als titel: 
‘Corney, het mooiste meisje van de pabo’ Ik kijk met heel veel plezier op die dag terug."

Veel meer samenwerking dan vroeger
Corney heeft gedurende haar lange loopbaan niet alleen heel wat studenten en collega’s, maar ook diverse onderwijsontwikkelingen langs zien komen. Sommige goed, andere minder. "De praktijk van het basisonderwijs is nu veel grondiger theoretisch onderbouwd. Vroeger was iedereen met zijn eigen klasje bezig; nu is er meer oog voor de doorgaande lijn in het leren. Docenten stemmen hun onderwijs beter op elkaar af. Dat geldt ook voor de Pabo. Er wordt veel meer samengewerkt. We bereiden het onderwijs in overleg voor en geven soms samen les. Ook de relatie en de samenwerking met de praktijkscholen is enorm verbeterd. Het is niet meer wij/zij. Om de theorie beter te laten aansluiten op de praktijk bereiden wij leerkrachten nu voor op het begeleiden van onze studenten." 

Dat er nu meer aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling en studenten hun eigen persoonlijke route kunnen vormgeven, vindt Corney ook een enorme vooruitgang. Oké, maar wat zijn dan de minpunten? "We zijn wel eens te snel met allerlei trends meegegaan die uiteindelijk helemaal geen verbeteringen bleken te zijn. Dat we geen kennistoetsen meer nodig zouden hebben bijvoorbeeld omdat leerlingen alles online konden vinden. Innoveren is prima, maar we moeten niet te hard van stapel lopen."

Pabo-studenten: creatief en sociaal
Corney heeft altijd met heel veel plezier voor haar pabo-klassen gestaan. Het is dan ook gewoon ‘een hele leuke doelgroep’: "Vroeger waren pabo-studenten al sociaal, enthousiast en creatief. Dat is nog steeds zo. Ik werd altijd heel vrolijk van het contact met studenten. Dat ze zo blij zijn met wat je ze leert en dat ze je zo vertrouwen. Wel merk ik dat ze minder mondig zijn dan ik dacht." Omdat ze op sociale media zo goed floreren, lijken ze heel wereldwijs. Maar in de beroepspraktijk missen ze toch wel bepaalde sociale vaardigheden. Zeker de jongste studenten weten vaak niet zo goed hoe ze zich in een volwassen situatie moeten gedragen. "Ze zijn heel onzeker en vragen ons om handvatten. 'Wat moet ik zeggen als ik naar een praktijkschool bel?', 'Wat moet ik doen als ik die school binnenkom?', 'Wat zeg ik wel en niet in de personeelsruimte?' Daarin zijn ze nog heel erg onhandig.’ Werk aan de winkel dus. Maar niet meer voor Corney.

Een maand na haar pensioen
Stoppen bleek uiteindelijk veel minder moeilijk dan Corney had gedacht. Oorzaak: corona. Of beter gezegd: het online lesgeven als gevolg van de pandemie."‘Ik ben zó van de interactie. Voltijdstudenten doen hun mond niet open tijdens online colleges. Ze durven niets te vragen. Ik miste het fysieke lesgeven enorm." Zo’n online-sessie bleek daarentegen een uitkomst tijdens ‘blablabla-vergaderingen’ waarin geen harde afspraken worden gemaakt: "Dan kun je lekker een beetje wegzakken." Wel mist ze de inspirerende vakgroepvergaderingen en haar collega’s; die informele gesprekjes bij de lunch. Gelukkig appen ze veel.

Vervelen doet ze zich als pensionado geen moment. "Het is alsof het nog steeds herfstvakantie is. Heerlijk stressloos. Ik lees veel en mijn man en ik fietsen vaak – niet op een e-bike, hoor! Het is alleen jammer dat we deze maand onze tien theater- en museumtickets niet kunnen inlossen…." O, wacht, haar man roept. Of ze komt. Ze moeten weg voor een vierdaagse fietsvakantie. Zo slecht is het leven van een prille pensionado nog niet!

Reacties 1 - 6 (6)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Daphne Brus
19
November
2020
Heel mooi stuk om te lezen, Corney!
Jouw enthousiasme heb ik echt gemist toen ik naar de deeltijd-pabo ging in Den Haag. Je bent een geweldige en betrokken docent.
Geniet van je welverdiende pensioen!
Corney
20
November
2020
Dank je wel Daphne.
Je praatje op de film voor mijn afscheid was hartverwarmend.
Ook dank daarvoor. Groetjes aan alle collega's op de Waalse school in Rotterdam
anja kieboom
19
November
2020
Ha lieve Corney,

Wat een heerlijk Corneyaans stukje om te lezen.
Vol enthousiasme en zin in de dingen die nu op je af komen.
Geniet van het leven dat je ervaart als vakantie. Lijkt mij heerlijk.

Groet,

Anja K
corney
20
November
2020
Dank je wel lieve collega
Saskia Siwoeh
19
November
2020
Wat een heerlijk mens ben je toch Corney. Jammer dat we geen collega's meer zijn die spontaan een praatje met elkaar maken op de gang oid, maar wat FIJN dat jij nu een herfstvakantie XXXL hebt! En als de pandemie voorbij is, wordt het dubbel zo genieten voor jou en je man.
Het gaat je goed, veel liefs! Saskia
corney
20
November
2020
Dank je wel Saskia
Het was altijd aangenaam om de maandagmorgen met jou de instroomvergadering te mogen beginnen.
De beste wensen ook voor jou.
Owen Kosmeijer
19
November
2020
Ik heb enorm van je mogen genieten Corney van de twee jaartjes dat ik de Pabo heb gevolgd. Je bent een top vrouw!

Groetjes, Owen
corney
20
November
2020
Dag Owen
Dank je wel voor je lieve woorden. Gaat het goed met je en ga je de nieuwe opleiding afronden?
Succes.
Coby van Duijvenboden
18
November
2020
Wat een leuk stuk, Corney! Geniet van je pensioen!
Hartelijke groeten.
Coby
corney
18
November
2020
Dank je wel Coby
Laura Husson (641171 studentnummer)
18
November
2020
Hoi Corney,

Ik miste je al op school en online!!!! Maar ik kon zelf ook al bedenken dat je met pensioen bent gegaan!
Wat een super leuk en creatief afscheid heb je gehad! Daar mag je trots op zijn!
Je hebt mij binnen gehaald om de pabo te gaan doen in 2019. Ik had heel veel moeilijke vragen en dingen waar ik tegenaan liep maar jij hebt me fantastisch geholpen en daardoor ben ik aan de Pabo begonnen!
Nu ben ik in fase 2b beland, dus over de helft van de studie tijd. Ik zal je trots maken en mijn diploma gaan halen want ik kan niet wachten het vak van leerkracht uit te oefenen. Bedankt voor alles! Laura Husson
Corney
18
November
2020
Dag Laura
Wat supergoed van je. Succes met je verdere studie.
Vriendelijke groet,
Corney