Rotterdam,
28
februari
2017
|
11:52
Europe/Amsterdam

De nieuwe logistieke netwerken van vers, levend voedsel

Rachelle Eerhart van Rechtstreex, leverancier van vers voedsel

Groente, fruit, brood, aardappelen en vlees verschijnen niet zomaar op je bord. Achter de dagelijkse hap schuilt een uitgekiende logistieke keten. Nu de foodsector verandert door mondiale ontwikkelingen en wijzigende behoeften, veranderen de agrologistieke netwerken mee. In de Rotterdamse Markthal vertelden verschillende sprekers woensdag welke rol zij in deze omslag spelen.

De avond van 22 februari was de derde in de cyclus ‘Voedsel en de Stad’. Inholland en de Gemeente Rotterdam organiseren dit seizoen vijf bijeenkomsten over die relatie. Het Foodcluster van de regio Rotterdam, dat bestaat uit duizenden bedrijven, zit midden in de transitie naar de ‘next economy’, een nieuw, dynamisch ecosysteem. Om de omslag te kunnen maken is samenwerking en verbinding nodig met de 5 O’s: Ondernemers, Overheid, Onderzoek, Overheid en de Omgeving. Woensdag waren management van agrologistieke systemen en de dynamiek van het cluster de twee centrale thema’s.

Kwetsbaar voedsel
Tijdens een gezonde maaltijd met Rotterdamse streekproducten uit de Markthal kwamen de eerste gesprekken tussen bezoekers al op gang. Aan tafel zaten onder meer onderzoekers, studenten en (agrarisch) ondernemers. In de zaal was het woord aan Nicole Koenderink, manager en onderzoeker bij Food & Biobased Research van Wageningen UR, onderdeel Fresh Food & Chains. Volgens haar is agrologistiek nooit zomaar logistiek: “Vers voedsel is een levend, kwetsbaar product. Ook een geplukte appel ademt en zweet.”

Koenderink ging in op de onderzoeksprojecten van de universiteit. Ook in het buitenland is vraag naar Nederlandse expertise. Wageningen UR ontwikkelde op verzoek van de Mexicaanse overheid het National Agrologistics Programme, want dat land wil in 2030 de grootste exporteur van agrifood zijn. Een ander project onderzoekt de rol van big data en just-in-time delivery bij het stimuleren van gezond eten. Koenderink ziet een grote toekomst weggelegd voor blockchaintechnologie, dat fraude in de logistieke keten onmogelijk maakt.

Platooning
De agrifoodsector kent diverse uitdagingen, successen, kansen en risico’s. Daarvan lichtte Peter Verbaas, projectdirecteur Voedselveiligheid & Ketenborging van brancheorganisatie GroentenFruit Huis, er enkele toe. De organisatie stimuleert niet alleen de consumptie van groente en fruit, maar waarborgt onder meer de voedselveiligheid en ondersteunt logistiek. De Nederlandse sector gaat al slim, veilig en duurzaam te werk, maar het kan altijd beter. Als innovatieve kans noemde Verbaas ‘platooning’, een konvooi van deels zelfstandig rijdende vrachtwagens met alleen in de voorste een chauffeur. Maar die kans kent zijn eigen uitdagingen: “Het is al een uitdaging om één vrachtwagen optimaal naar het achterland te sturen, laat staan vijf!” Reden voor de sector om niet stil te staan en door te innoveren.

Menselijke maat
Er waren drie pitches op de avond. Rachelle Eerhart vertelde over Rechtstreex, dat consumenten direct laat bestellen bij boeren en makers. Het succes van de formule laat zien dat er behoefte is aan kleinschalige en duurzame teelt, korte lijnen en daarmee een menselijke maat. “We streven naar een sociale keten in de Rotterdamse regio”, zei Eerhart. Sharon Janmaat-Bouw hield daarna een pitch over haar werk voor het Rotterdamse Foodcluster en met name aan de roadmap World Food Park, dat Nederland moet profileren op het gebied van innovatie en transitie naar nieuwe food-businessmodellen.

Voorop lopen
Een studentenperspectief kwam van Guido Vollebregt, die Tuinbouw & Agribusiness bij Inholland Delft. Hij deed onderzoek voor Atlantis Handelshuis om de CO2-uitstoot van een kilo product per kilometer in kaart te brengen. Met een multidisciplinair studententeam maakte hij een rekenmodel voor een bestelbus, vrachtwagen en binnenwaterschip. Na afloop van zijn presentatie vertelt Guido dat hij zich graag op innovatieve voedselonderwerpen richt: “We zitten midden in een transitie, dus je moet voorop lopen!” Hij houdt zijn opties na zijn afstuderen nog open: “Ik weet nu nog niet wat voor innovatie over een halfjaar hot is.”

Elkaar verder helpen
Lector Olaf van Kooten, samen met Gerry Kouwenhoven moderator van de avond, sloot af met een wens: “Je zou alles wat we gehoord hebben eigenlijk bij elkaar willen brengen, om elkaar binnen de sector verder te helpen!” Goed mogelijk dat dat tijdens de netwerkborrel na afloop al deels gebeurde. En anders is er nog gelegenheid toe tijdens de laatste twee bijeenkomsten van ‘Voedsel en de stad’ in april en mei.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.