Amsterdam,
15
september
2017
|
11:37
Europe/Amsterdam

‘De sky is the limit met Crispr-Cas’

Lector Nelleke Kreike in vakblad Boerderij met artikel over gentechnieken.

In een artikel in vakblad Boerderij van september 2017 legt Inholland-lector Nelleke Kreike (Green Biotechnology) uit hoe nieuwe gentechnieken ongekende kansen bieden in de plantenveredeling, en wat ze vindt van de huidige regels op dit gebied.

De wereld van de plantenveredeling is namelijk enorm in beweging. Nieuwe kennis en technieken volgen elkaar in een enorm tempo op. Bijna niet bij te houden, bekent Nelleke Kreike. “Het gaat heel, heel hard.” Sinds de komst van de veelbelovende nieuwe techniek Crispr-Cas is het ‘een gekkenhuis’, waar ze zich enthousiast in begeeft.

Het specialisme van lector Kreike is moleculaire merkers, een methode om gewenste eigenschappen snel te herkennen in de nakomelingen van een plant. Deze methode is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Binnen Inholland ontwikkelt ze bij het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences merkers op bestelling voor veredelingsbedrijven.

Intussen zijn er nieuwe doorbraken, zoals de komst van Crispr-Cas, waarmee planten en dieren nog sneller van nieuwe eigenschappen zijn te voorzien. In samenwerking met Wageningen UR en de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) doet Kreike onderzoek aan petunia, een nachtschade-achtige en familie van de tomaat, aardappel en paprika.

Lees het hele artikel in Boerderij.

In de onderzoeksagenda van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL) staat Duurzaam innoveren in de metropool centraal. Steeds meer mensen wonen in de stad en dit heeft grote gevolgen voor de leefomgeving, voedselproductie en voedselzekerheid. Zuinig en duurzaam omgaan met voedsel, de leefomgeving en gezondheid zijn noodzakelijk. Onderwijs, werkveld en overheid doen samen praktijkgericht onderzoek in het RIC-AFL, gericht op de metropoolregio's Amsterdam en Rotterdam-Den-Haag op zoek naar innovaties en bewustwording. Het RIC-AFL werkt in verschillende Centres of Expertise en kenniswerkplaatsen samen met ondernemers, overheid en omgeving om het praktijkgericht onderzoek uit te voeren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.