Haarlem,
10
april
2019
|
09:59
Europe/Amsterdam

De sprong wagen naar een bijzonder vak

Pabo-student Johan bij actualiteitenprogramma M

De 55-jarige Pabo-student Johan was maandag 8 april te gast bij het actualiteitenprogramma M op NPO1. Net als AFM-topvrouw Merel van Vroonhoven maakte Johan de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs. In de uitzending vertelt Johan over zijn keuze om aan de slag te gaan in het onderwijs en meester te worden “Ik moet nu gewoon de sprong wagen.”

“Een aantal jaar geleden was ik in mijn werk bezig met dingen die niet zo concreet waren,” vertelt Johan over zijn moment waarop hij erover nadacht om voor de klas te gaan staan. “Ik ben toen in een klas gaan kijken, om te ervaren wat daar gebeurt. Ik zag daar het spontane, enthousiasme, het onbevangene van de kinderen, maar ook van de leerkrachten.”

“Dit vind ik een heel bijzonder vak. Ik was toen 53 en dacht, het is nu een mooie tijd om nog zo’n vijftien jaar in het onderwijs te werken. Er is een enorm tekort aan mensen. Ik moet nu gewoon de sprong wagen.”

Johan volgt de verkorte Pabo-deeltijdopleiding van Inholland Haarlem en zit in de eindfase van zijn opleiding. Hij loopt stage en verwacht over vier maanden zijn studie afgerond te hebben. “En dan ga ik lekker aan de slag,” vertelt Johan enthousiast bij M.

Over zijn ervaring in het onderwijs tot nu toe laat Johan weten: “Het is een baan die veel energie kost, maar ook veel energie geeft. Als je die gezichten ziet van kinderen als ze iets geleerd hebben of iets mogen vertellen. Zoals die ene stille jongen die tijdens een les over klimaatverandering voor de klas ging staan en vertelde over het testje van het Wereld Natuurfonds om je ecologische voetafdruk te berekenen wat hij samen met zijn ouders heeft gedaan; ik vind dat heel uniek. Dat heb ik in mijn zakelijke leven nog niet zo ervaren.”

Bekijk de uitzending terug. Het fragment met Johan is te zien vanaf minuut 4.00.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.