Rotterdam,
26
januari
2023
|
12:05
Europe/Amsterdam

'De thuisblijvers waren jaloers'

Deelnemers van het eerste Blended Intensive Programme (BIP) over communicatie & fashion zijn laaiend enthousiast over deze nieuwe vorm van internationale samenwerking. Na vier weken online kwamen de studenten vorige week fysiek samen in Rotterdam.

Een internationale ervaring dichtbij huis
De BIP is een samenwerking van hogeschool Inholland, de Erasmus Hogeschool in Brussel en de Hochschule der Medien in Stuttgart. In totaal deden er 37 studenten aan mee. Jaap Versluis, docent bij de opleiding Communicatie, is de initiatiefnemer. Heel bewust heeft hij de partners dichtbij huis gezocht. “Ik wilde laten zien dat je een internationale ervaring kunt hebben zonder ver te hoeven reizen. Gewoon op bus-of treinafstand. Dus heel duurzaam.” Bovendien waren de korte afstanden volgens Versluis ideaal om samen met Ilse Godt en Ellen Thielemans uit Brussel en Swaran Sandhu uit Stuttgart een goed BIP-team op te bouwen. “We hebben elke gelegenheid aangegrepen om elkaar in de voorbereiding fysiek te ontmoeten. En dat heeft zich uitbetaald.”

Teamspirit 
Het thema duurzaamheid stond ook centraal in het thema van de BIP:  ‘You are what you wear’.  Versluis: “Op twee manieren kwam dit thema terug in het programma. Allereerst moesten studenten zich verdiepen in de keuzes die modemerken rondom duurzaamheid maken. Daarnaast werden ze zelf ook uitgedaagd om over hun eigen keuzes rondom kleding na te denken." 

De BIP begon december online. Versluis: “We hebben direct de groepen onderling verdeeld. Het was heel uitdagend om van begin af teamspirit te creëren. Maar ik denk dat we daar zeker in geslaagd zijn. Al op de eerste dag van de Rotterdam-week was de chemie voelbaar.” Dat beaamt ook Maria Nkanu Nkanu uit Brussel: “In korte tijd hebben we vrienden voor het leven gemaakt. Het was heel leerrijk, in elke fase van het project konden we onze creativiteit kwijt.” Haar studiegenoot Yasmine Loulichki: “Alles was bijzonder. De sfeer. Het gebouw. De stad. Ik heb dagelijks van alles op Insta gepost. De thuisblijvers waren jaloers.” Eline Grunow uit Stuttgart had vooral lof voor de persoonlijke benadering van de betrokken docenten: “Zoiets zijn we in Duitsland minder gewend.”

Om trots op te zijn 
Tijdens de Rotterdam-week werden de studenten door trainingen en masterclasses voorbereid om het houden van een persconferentie die ze namens een bepaald merk moesten houden. Versluis: “Geen gemakkelijk opgave, maar het was heel bijzonder om te zien hoe goed die teams onderling functioneerden. Stiekem was ik ook trots op mijn Nederlandse studenten. Sommige zijn nog tweedejaars, maar ze hadden lef genoeg om het woord te voeren tijdens een internationale persconferentie.” Het BIP-project wordt volgend jaar in Brussel herhaald. In 2024 is Stuttgart gastheer.