Alkmaar ,
10
januari
2019
|
10:56
Europe/Amsterdam

Actualiteitencollege, 25 januari:

De verhuizing van de verzorgingsstaat: hoe nu verder?

Verhuizing-van-de-verzorgingsstaat_staand

In september 2018 verscheen het boek 'De verhuizing van de verzorgingsstaat'. Hoe de overheid nabijkomt. Maar hoe gaat het nu verder? Op vrijdag 25 januari vindt bij Inholland Alkmaar een actualiteitencollege over dit onderwerp plaats. De hogeschool heeft een aantal gasten uitgenodigd die – een half jaar na de verschijning van het boek – reflecteren op de bevindingen uit het boek.

Sinds 2015 is een deel van verzorgingsstaat verhuisd naar de gemeenten. Die zouden dichter bij hulpbehoevende mensen kunnen komen. Gemeenten zouden beter weten aan wat voor langdurige zorg of jeugdzorg mensen behoefte hebben, of hoe ze willen ‘participeren’. Burgers zouden ook meer gaan zorgen voor mensen in hun nabijheid.

Hoe nu verder?
Maatwerk, zelfredzaamheid, vertrouwdheid - dat waren een paar van de grote beloften van de nieuwe nabijheid. Hoe pakt dat uit in de praktijk? Lukt het professionals om mensen zelfredzamer te laten worden? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek deden daar de afgelopen vier jaar uitvoerig onderzoek naar. In het boek ‘De verhuizing van de verzorgingsstaat’ doen ze hier onver­bloemd verslag van. Ze analyseerden beleid, observeerden 127 ‘keukentafelgesprekken’ en interviewden tientallen professionals en cliënten in zes gemeenten. Een van de auteurs is Thomas Kampen, lector Stimulering Gezonde Samenleving bij Inholland en daarnaast werkzaam bij de Universiteit voor Humanistiek. Ook hij reflecteert tijdens het actualiteitencollege op zijn bevindingen.

Informatie en aanmelden
Datum: 25 januari 2019
Tijd: van 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Inholland Alkmaar, Bergerweg 200 (1817 MN)

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.