Delft/Amsterdam,
27
juni
2019
|
09:17
Europe/Amsterdam

'De voedingsindustrie moet blijven innoveren'

Onderwijs en studenten juichen investering toe in foodsector

Agri Food & Life Sciences

Een goed toekomstig financieel perspectief, uitdagend bezig zijn met voeding en duurzaamheid en voedselveiligheid. Uit eigen ervaring met projecten en zijn afstudeertraject kan Dennis Hemelaar genoeg pluspunten noemen om voor de Inholland-opleiding Food Commerce & Technology (FCT) te kiezen. Dennis vindt het dan ook goed nieuws dat er vanuit de overheid extra geld beschikbaar komt voor de foodsector.

Omdat er meer en breder opgeleide ‘groene’ en technische medewerkers nodig zijn in de agrifoodsector in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, kende minister Van Engelshoven eind mei geld toe aan NH Food, een nieuw samenwerkingsverband tussen bedrijven en onderwijs in de foodsector. Vertegenwoordigd zijn onder andere Hogeschool Inholland en FICA (de Food Innovation Community Amsterdam), een community van bedrijven en scholen die constant met elkaar de uitwisseling zoeken, elke keer weer met de meest uitdagende opdrachten en hippe concepten. De gelden komen uit het budget voor het Regionaal Investeringsfonds mbo. NH Food wil vooral laten zien dat de innoverende foodsector voor jongeren een heel aantrekkelijke toekomst biedt.

Werken aan een koolhydraatvrije cracker
Voor Dennis was de keuze voor food een vanzelfsprekende. Van huis uit experimenteerde hij al met voeding op ‘culinair gebied’. En tijdens zijn opleiding bij Inholland ging hij met mbo’ers van Wellant en Clusius aan de slag met een koolhydraatvrije cracker. Het project viel onder Green Juniors, een onderdeel van FICA. “Het was een enorme uitdaging om de juiste materialen en ingrediënten te vinden om een lekkere cracker te realiseren. Uiteindelijk is het ons niet gelukt om ‘onze’ cracker geheel koolhydraatvrij te krijgen. Maar we kwamen tot ongeveer 2,25 procent van het eindproduct. Een hele prestatie aangezien er in een normale cracker zo'n 60 procent aan koolhydraten zitten.”

De aantrekkingskracht van de foodsector
Indirect geeft Dennis met dit voorbeeld al aan wat voor jongeren aantrekkelijk kan zijn om voor Food Commerce & Technology te kiezen. “Het belangrijkste is dat je bezig wilt zijn met voeding. Je houdt van nieuwe dingen proberen die uitdagend zijn. Je wilt graag de industrie verbeteren door duurzamer te produceren en minder weg te gooien. Ook voedselveiligheid spreekt je aan. Wees vooral enthousiast en kom met nieuwe ideeën.”

Gezien het belang hij hecht aan ontwikkelingen als deze, juicht Dennis het dan ook toe dat er nu een pot geld beschikbaar is gekomen voor talentontwikkeling. “Ik vind dit echt super. De voedingsmiddelenindustrie moet blijven innoveren. Dat kan dankzij studenten die nog niet beïnvloed worden door bedrijven die soms wat vastzitten in hun denkwijzen. Op langere termijn kan dan de sprong gemaakt worden naar een duurzamere, gezondere en financieel sterkere industrie.”

Food is vernieuwend, innovatief, trendy, biedt internationale kansen. En als consument heeft iedereen heeft er mee te maken.
Claudia Oomen, teamleider opleiding Food Commerce and Technology

Aantrekkelijk onderwijs voor een mooie innovatieve sector
Ook Claudia Oomen, teamleider van de Inholland-opleiding FCT, is blij met de nieuwe investering vanuit de overheid. “Met deze financiering kunnen we aantrekkelijk onderwijs blijven bieden waarin het bedrijfsleven nauw participeert. In de vorm van leergemeenschappen bijvoorbeeld waarin studenten en food-bedrijven nauw samenwerken. Er zijn er al 24 die interesse hebben getoond! Voor studenten is het heel belangrijk dat ze al vroeg tijdens hun studie in contact komen met het toekomstige werkveld. Bedrijven geven ook duidelijk hiermee het belang aan van goed en breed opgeleide foodprofessionals. Er is genoeg werk, dus de roep om meer jongeren te trekken naar deze sector is gerechtvaardigd!”

Jongeren die de opleiding FCT kiezen voor de foodsector wacht volgens Claudia een mooie innovatieve sector met veel werk, goede carrièreperspectieven en uitdagende vraagstukken. “Het is een wereldwijde uitdaging om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden op een gezonde en duurzame manier. Food is vernieuwend, innovatief, trendy, biedt internationale kansen. En als consument heeft iedereen heeft er mee te maken.”

Over NH Food
NH Food  wordt uitgevoerd door 24 innovatieve agrifood bedrijven, GreenPort NHN, FICA, AgriTech Campus, de Food Proces Tech Campus en de vier onderwijsinstellingen: Clusius College, Horizon College, Regio College en Inholland. Het Clusius College is penvoerder van dit project. Het project wordt ondersteund door de Rabobank, de gemeenten Hoorn en Zaanstad en de Provincie Noord-Holland.

Over FICA
​FICA (Food Innovation Community Amsterdam) is onderdeel van NH Food. FICA is een samenwerkingsverband van foodbedrijven en onderwijs met als doel om innovatie in te foodsector te stimuleren, en creatief te zijn met de hulp van foodstudenten van Food Commerce and Technology.

Wil je ook weten wat er in de voedingsindustrie speelt? Wellicht is onze opleiding Food Commerce and Technology ook iets voor jou!

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.