22
september
2022
|
15:30
Europe/Amsterdam

De werkelijkheid als inspirerend laboratorium

Karel Koch - initiatiefnemer van Sluislab Amsterdam en associate lector bij ons Domein Creative Business

Karel Koch liggend

“Nu is dit deel van het Zeeburgereiland nog een lege zandvlakte, ingeklemd tussen de sluizen van het IJ en de brug naar Amsterdam Noord, maar straks vind je hier de Sluisbuurt, een wijk met duurzame groene nieuwbouw. Met daarin een prominente plaats voor Hogeschool Inholland. Te midden van de 15.000 geplande woningen komt namelijk het nieuwe gebouw te staan van onze locatie in Amsterdam. 

We verhuizen van Diemen naar Amsterdam. Een prachtkans die we nog voordat de eerste spade de grond ingaat volop benutten. Samen met de gemeente en andere kunstinstellingen hebben we er vast Sluislab opgezet; één van onze living labs waar studenten al doende leren en al lerende doen. Met de werkelijkheid als inspirerende laboratorium. Met Sluislab worden ze aangemoedigd hun creativiteit te gebruiken om samen met toekomstige bewoners, bedrijven en onderzoekers plannen te maken voor een groene en veilige buurt. Dit noemen we place making. Sluislab sluit naadloos aan bij ons motto: Samenwerken aan een vitale metropool. 

Studenten die zich aanmeldden voor Sluislab staan letterlijk en figuurlijk op onontgonnen terrein. Als echte pioniers ontdekken ze het eiland. Na een masterclass interviewen en fotografie, brengen ze hun onderzoeksgebied in kaart. Ze inventariseren dromen, visies en ervaringen van Amsterdammers. De foto’s en verhalen waar ze mee terugkomen worden geëxposeerd op de startmanifestatie. Niet lang daarna bepalen ze het onderwerp van hun onderzoeksproject. Binnen de grenzen van het curriculum, krijgen ze vrijheid om te experimenten. Stap voor stap neemt hun onderzoek een duidelijkere vorm aan. Dit design thinking spreekt ze enorm aan. 
 

Binnen de grenzen van het curriculum krijgen onze studenten de vrijheid om te experimenten. Dit spreekt ze enorm aan.

Ik ben onder de indruk van de verandering die studenten tijdens het lab track ondergaan. Aan het begin vinden ze die vrijheid belemmerend, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, volgt het ene creatieve idee na het andere. Mooi om te zien hoe veel studenten in korte tijd over zichzelf leren. Ze ontdekken waar ze goed in zijn. Dat kan van alles zijn: netwerken, onderzoeks-skills, schrijven of daadkracht. 

Het is fantastisch om te zien hoe studenten op dat lege terrein alvast buurttuinen hebben gemaakt. In grote big bags vol aarde hebben ze planten laten groeien. Een groot succes voor de buurt in wording. De partijen waarmee ze samenwerken weten nu dat onze studenten komen niet alleen iets halen, maar ook iets brengen. Ze voegen echt toe. Dat is het mooie van een living lab.

Sluislab bivakkeert nu nog aan de rand van het eiland, maar volgend jaar krijt ons lab een plek in een de broedplaats die er gebouwd wordt. Dat wordt een enorm gebouw waar ook jonge kunstenaars en horeca settelen. Ik kijk er naar uit! 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.