Alkmaar,
28
september
2018
|
10:55
Europe/Amsterdam

Decanen NHN weer up to date over hoger onderwijs

Letterlijk en figuurlijk kregen de Noord-Hollandse decanen havo & vwo en collega’s van hogescholen en universiteiten op 27 september een tas vol informatie over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs. “Kort horen welke nieuwe opleidingen en ontwikkelingen er zijn bij het hoger onderwijs. En een moment om bij elkaar te zijn op de Decanendag. Ook is het enorm gezellig iedereen weer te zien en het is echt goed georganiseerd door Truus Wening van Inholland Alkmaar!”, vertelt Ira Locatelli, decaan van het Trinitas College Heerhugowaard.

Jaarlijks komen bijna 45 decanen van middelbare scholen van Decanenkring Noord-Holland Noord naar de Decanendag die wordt gehouden bij Inholland Alkmaar. Zij zijn dit jaar getrakteerd op presentaties over ontwikkelingen bij de opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Inholland Alkmaar.

Truus Wening, organisator van de Decanendag en relatiebeheerder vo/mbo steekt van wal: “Jullie leerlingen een goede studententijd gunnen en zorgen dat ze de juiste studiekeuze maken, daar doen we het voor bij Inholland! We zijn trots op de verhoogde instroom bij Inholland Alkmaar, dat we cofounder zijn van TerraTechnica en een nieuw innovatielab hebben geopend in Gebouw C.”

Verpleegkunde
“Bij de opleiding Verpleegkunde zijn we samen klaar voor de toekomst!”, vertelt Patricia Kaiser, teamleider van de opleiding in Alkmaar. “We hebben te maken met een veranderende maatschappij en is veel gaande in het beroep van een verpleegkundige. De bachelor nursing wordt aangeboden in Alkmaar en Amsterdam op dezelfde wijze. In 2020 leveren we de eerste verpleegkundigen af die gestudeerd hebben in het nieuwe profiel. Zij zijn breed opgeleid. We zijn samen klaar voor de toekomst door dat nieuwe profiel, het onderwijs maken we samen met de praktijk en door het Leer Innovatie Netwerk komen we tot een completer leerproces.”

Elektrotechniek
“Een studie in beweging, dat is Elektrotechniek bij Inholland Alkmaar”, aldus docent Jan van Hulzen. “We hebben in 2016 het curriculum vernieuwd en vooral gekeken waar studenten blij van worden. Verder is er nu meer nadruk op duurzame energie en ook op healthelektronica. De maatschappij vraagt om nieuwe verantwoordelijkheid nemen en nieuwe problemen oplossen. Zo’n nieuw probleem is bijvoorbeeld dat er huizen afbranden doordat zonnepanelen niet goed zijn aangesloten. In onze opleiding ga je direct aan de slag met practica. We werken veel samen met het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan Siemens, Trekwerk, het Waterschap, Dolphin en CoDeSys.”

Hogeschool van Amsterdam, VU Amsterdam en Universiteit van Amsterdam
De faculteit Techniek van de HvA heeft 2400 studenten en biedt zeven opleidingen aan in Amsterdam. Servaes Spiekerman neemt de zaal mee in een uitgebreide uitleg over de opleiding Engineering. “We willen studenten uitdagen om zelf hun richting te vinden in Product design, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Technische Bedrijfskunde. Je maakt je eigen pas en kiest uiteindelijk uit een van de zeven afstudeerrichtingen.”

Isabella van Ophem van VU Amsterdam nam de decanen mee in een presentatie over de nieuwe kernwaarden van de VU, de nieuwe opleiding Mechanical Engineering in samenwerking met Universiteit Twente en ook introduceerde zij de 'studie-inspirator', een online inspiratietool.

Van de Universiteit van Amsterdam, faculteit Geesteswetenschappen liet Daniël Gase weten dat ze op weg zijn naar een echt universiteitskwartier in de binnenstad van Amsterdam. De faculteit biedt 31 opleidingen aan, waarvan zeven Engelstalig. Nieuw zijn onder andere de opleidingen Oudheidwetenschappen, Cognition, Language & Communication en Media & Culture.

Frederike Albrecht, voorzitter van de Decanenkring NHN liet weten: “Deze bijeenkomst is echt de start van het decanenjaar. Wat een mogelijkheden weer die wij onze leerlingen kunnen aanreiken!”

“Ik ben blij dat ik heb kunnen zorgen dat de decanen op hun ouder- en leerlingenavonden weer de meest recente informatie kunnen geven dankzij deze Decanendag, ” vertelt Truus Wening, organisator van de Decanendag en relatiebeheerder van Inholland Alkmaar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.