19
april
2022
|
13:33
Europe/Amsterdam

Definitief akkoord cao-hbo 2022-2023

De Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen evenals de achterbannen van alle werknemersverengingen hebben ingestemd met het principeakkoord voor de cao-hbo 2022-2023. Daarmee is er sprake van een definitief cao-akkoord en is de cao 2022-2023 een feit. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 april 2022 tot 1 april 2023.

Loonontwikkeling
De medewerkers in het hoger beroepsonderwijs krijgen per juni 2022 een salarisverhoging van 4 procent, naast een éénmalige uitkering van 600 euro bruto die ook in de maand juni zal worden uitbetaald. De éénmalige uitkering is naar rato van het dienstverband.

Afspraken over werkdruk en vitaliteit 
In het cao-akkoord worden de eerder gemaakte afspraken onderstreept over de thema’s die zowel voor werkgevers als voor medewerkers van belang zijn. De aanpak van een hoge werkdruk staat daarbij voorop, maar ook het behoud van vitaliteit en inzetbaarheid bij alle categorieën medewerkers. Er is afgesproken dat er op een later moment verder wordt gesproken om de plannen op deze thema’s op cao-niveau te concretiseren. De bonden hebben ook aandacht gevraagd voor medewerkers die kampen met longcovidklachten. Alhoewel dit in het hbo slechts zeer beperkt voorkomt, onderschrijven ook werkgevers de noodzaak voor een fonds voor medewerkers die hierdoor lange tijd zijn uitgeschakeld.

Cao-partijen gaan de afspraken op korte termijn vertalen naar tekst voor de nieuwe cao. Wanneer de nieuwe cao-tekst beschikbaar is, publiceren we de deze op Weten & Regelen. Het akkoord kun je nalezen op website van de Vereniging van Hogescholen.