Destination Development: hoe krijg je toeristen het centrum uit?

Steeds meer toeristen bezoeken het centrum van Amsterdam. Bewoners mopperen over de drukte en de gemeente zoekt naarstig naar oplossingen. Studenten van de toerisme-opleidingen Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO) en Tourism Management (TM) bedachten voor de minor Destination Development vernieuwende concepten die bezoekers over de stad en regio moeten spreiden. Dinsdag presenteerden ze die bij Inholland Diemen aan een deskundige jury.
Wat is het gouden idee dat bezoekers ertoe verleidt zich eens buiten het stadscentrum te wagen? En hoe maak je echt contact tussen bezoekers en locals mogelijk? Vierdejaarsstudenten HTRO en TM (Engelstalige variant) toonden dinsdag hun oplossing met posterpresentaties. Vijf juryleden beoordeelden hun plan: Eric van der Kooij van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, specialist gebiedsmarketing Jacques Vork, Olivier Ponti van Amsterdam Marketing, stadssocioloog en docent-onderzoeker Roos Gerritsma, en Adri Doorneveld, coördinator toerisme bij de Gemeente Amsterdam.
Kansen in Bollenstreek
Projectgroep ‘Flower Area off the beaten track’ zag kansen voor de doelgroep van 45- tot 65-jarigen in de Bollenstreek. Ze maken trips naar kassen van tuinbouwers, maar bijvoorbeeld ook naar het kasteel te Lisse. En wat te denken van prachtige fietstochten? De studenten spraken met bewoners van de streek om hun wensen en behoeften te horen. “De een vindt meer toerisme een goed idee, de ander niet”, vatte een groepslid de respons samen. De horecaondernemers die ze spraken, zagen er wel wat in. Niet geheel verrassend, want hun zaak kan onderdeel uitmaken van de trips. Als tegenprestatie sponsoren ze het concept.
Sport en cultuur
Ook andere groepen interviewden betrokkenen voor hun onderzoek. ‘Buurtsport’ onderzocht de kansen voor sportief contact tussen zakelijke reizigers en locals in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Om de haalbaarheid na te gaan, benaderden ze sportaanbieders en reizigers. Projectgroep ‘Globerunners’ zocht het betekenisvolle ontmoetingen eveneens in de sportieve hoek. Zij stelden een app voor die bezoekende en lokale hardlopers simpel en snel laat afspreken voor een hardlooprondje (of twee) in de Indische Buurt. Koffiebonen waren de verbindende factor voor de studenten van ‘Bean in Amsterdam’. Want wat past er nu beter bij een goed gesprek dan een heerlijke kop koffie? Genoeg hippe koffietentjes in ‘hun’ opkomende wijk De Baarsjes, die voor toeristen doorgaans iets te ver van de gebaande paden ligt.
Voor buitenlandse cultuursnuivers had ‘Authentic Haarlem’ een aantrekkelijk aanbod: een tour langs culturele en historische hoogtepunten in Haarlem. De bijbehorende app houdt met gps bij waar bezoekers zijn en voorziet ze van persoonlijk commentaar van trotse Haarlemmers zelf. Bij een bijzondere boekhandel vertelt de eigenaar bijvoorbeeld over de geschiedenis van zijn zaak; informatie die je volgens de groep niet op Wikipedia vindt. Concept ‘Old Holland’ leidde toeristen naar Alkmaar en omstreken. “Oudere Duitsers hebben dat al gevonden, maar jongeren blijven een lastige doelgroep”, aldus een student.
Het is heel inspirerend om de oplossingen te zien van buitenstaanders die out of the box kunnen denken.
Out of the box denken
Projectgroepen ‘Authentic Haarlem’ en ‘Globerunners’ gingen uiteindelijk door naar de halve finales. Ze gaven een uitgebreide presentatie waarin ze toelichtten hoe ze hun concept in de markt wilden zetten. Daarna vuurde de zaal kritische vragen op de studenten af. Veel gingen over de (financiële) haalbaarheid en marketing, twee even belangrijke als uitdagende aspecten. De jury besloot unaniem dat ‘Globerunners’ het best doortimmerde concept had, dat tegelijk opviel door zijn eenvoud. “Het is heel inspirerend om de oplossingen te zien van buitenstaanders die out of the box kunnen denken”, zei Olivier Ponti van Amsterdam Marketing. Hij overhandigde de winnende studenten een I amsterdam City Card, waarmee ze gratis toegang hebben tot musea en attracties.