Rotterdam,
21
februari
2022
|
12:04
Europe/Amsterdam

'Geen prestatie zonder relatie. En die relatie kun je samen met je studenten opbouwen'

Die ene student en docent

Vroeg of laat kom je ze tegen: die ene docent die jouw interesse wekte. Of die jou inspireerde je eigen weg te gaan. En als docent heb je het geluk zo’n band te ontwikkelen met vele studenten. In deze serie zoomen we in op de bijzondere relatie tussen docenten en studenten. Deze keer: docent Eric en student Amal van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. 

Eric Wiersma heeft ruime ervaring in het sociaal-juridische domein. Hij werkte onder meer bij het ministerie van Justitie, Halt en verschillende gemeenten. In 2015 maakte hij de overstap naar het onderwijs en werd docent Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) bij Hogeschool Inholland Rotterdam. “Ik wilde mijn kennis overdragen aan de volgende generatie, een stap waar ik nieuwe energie van kreeg.”

Aantrekkelijke combinatie 
Amal Zerty staat juist aan het begin van haar carrière. Ze heeft inmiddels haar opleiding SJD afgerond, een keuze die niet helemaal uit de lucht kwam vallen. “Een zus van mij volgde dezelfde opleiding en een andere zus studeerde Rechten. De combinatie van juridische en sociale trekt mij. Bijvoorbeeld om mensen te helpen als beleidsadviseur bij een gemeente.”

Het wil wat zeggen dat hij zo’n goede band met studenten weet op te bouwen in een periode waarin alle lessen online moesten.

Amal Zerty, student Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Inholland Rotterdam
Docent Eric Wiersma van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

Aandachtig en begripvol
In haar derde studiejaar kruisten de wegen van Amal en Eric elkaar voor het eerst. Online, vanwege de coronamaatregelen in maart 2021. “Ik koos voor de minor ‘SJD in de toekomst’ van Eric Wiersma”, vertelt Amal. “Zijn manier van lesgeven vond ik meteen heel fijn. Hij was heel aandachtig, begripvol en wilde ons echt goed begeleiden, bijvoorbeeld in de keuze van het onderwerp waarnaar we verder als groepje onderzoek zouden doen.”

Positieve verwachtingen
“In online lessen doe je als docent extra je best om de aandacht van studenten erbij te houden, verbinding te zoeken en de lessen leuk te maken”, legt Eric uit. Voor de minor gaan de studenten zelfstandig aan de slag. “Ik heb daarin een faciliterende rol en probeer het beste uit henzelf te halen, door hen uit te dagen en open vragen te stellen die uitnodigen om zelf na te denken. En in mijn feedback ga ik altijd uit van positieve verwachtingen. Ik wil ze vertrouwen geven.”

Complimenten
De positieve energie van Eric kwam goed over. “Hij gaf geregeld complimenten en dat gaf ons de motivatie om ons best te doen”, zegt Amal. “Ik heb ook echt genoten van zijn lessen en de vrijheid om zelf dingen uit te zoeken. Wat ons onderwerp was? De toeslagenaffaire en de betekenis daarvan voor de sociale dienstverlening. Na onze presentatie hebben we daar een mooie 8 voor gekregen.”

Student Amal Zerty van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

Hulp durven vragen
Eind 2021 zocht Amal weer contact met Eric. “Ik wilde toen beginnen met mijn afstudeerscriptie en twijfelde over het onderwerp. Ik heb de neiging om dingen zelf uit te zoeken en vraag niet zo snel om hulp. Maar bij Eric Wiersma is dat anders. Tijdens de minor zag ik dat hij studenten echt wil helpen, dus hem durfde ik wel te benaderen.”

Met hart en ziel
Eric lacht. “Het is ook echt zo dat ik studenten graag op weg help, zodat ze daarna weer zelfstandig verder kunnen. Voor Amal blokkeerde ik meteen tijd in mijn agenda, een investering die ik heel graag doe. Want daar krijg ik energie van, daar haal ik als docent voldoening uit en dat is waarom ik met hart en ziel dit werk doe.”

Kiezen tussen onderwerpen
Zo bespraken Amal met Eric de onderwerpen voor haar afstudeeropdracht waartussen ze twijfelde. “Moest ik het hebben over aan te bevelen werkprocessen van wijkteams of over de overgang van de Jeugdwet naar de Wmo? Volgens Eric Wiersma waren het allebei goede onderwerpen, maar hij vroeg waar ik de meeste energie uit haalde. Een belangrijke vraag, waardoor ik uiteindelijk voor het eerste onderwerp heb gekozen.”

Amal laat al op zo’n jonge leeftijd die positieve kracht zien, dat is inspirerend voor mij

Eric Wiersma, docent Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Inholland Rotterdam
Docent Eric Wiersma en student Amal Zerty van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

Passie in wat je doet
Het advies van Eric neemt Amal mee voor de rest van haar carrière. “Hij heeft me geleerd dat het belangrijk is dat je passie hebt voor wat je doet en je werk ook echt leuk vindt. Dat laat hij zelf als docent ook zien. Je ziet dat hij met plezier zijn werk doet en zich daardoor ook extra inzet voor studenten. Het wil wat zeggen dat hij zo’n goede band met studenten weet op te bouwen in een periode waarin alle lessen online moesten. ”

Prestatie en relatie
Eric is blij dat zijn enthousiasme en betrokkenheid zo goed overkomen. “In het onderwijs geldt: geen prestatie zonder relatie. En die relatie met je studenten bepaal je als docent zelf. Zo vraag ik geregeld hoe het met ze gaat. Ik vraag bijvoorbeeld naar hun bijbaantjes of ik wens ze sterkte met het vasten tijdens ramadan. Ook vertel ik wel eens dingen over mijn privéleven, bijvoorbeeld over mijn dochters Loulou en Fleur die allebei ook studeren aan een hogeschool.” Koppel dat met enthousiasme over je vakgebied, geeft Eric als tip. “Ga uit van positieve verwachtingen en motiveer. Dan komen studenten vanzelf met eigen ideeën of tips voor bijvoorbeeld een documentaire die ik in mijn les kan gebruiken. Besef dat studenten zelf ook heel veel weten.”

Dezelfde instelling
Eric en Amal zijn vast van plan elkaar niet uit het oog te verliezen. “Amal is betrokken, enthousiast, leergierig, communiceert goed, denk eerst goed na; eigenlijk hebben we dezelfde instelling terwijl zij die positieve kracht al op zo’n jonge leeftijd laat zien, dat is inspirerend voor mij.” Amal: “Ik weet bij wie ik kan zijn als ik ergens mee vastloop. Ik houd zeker contact.”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jacqueline Dekker
01
June
2022
Wat een leuk bericht en zo hoort het onderwijs te zijn. De student raakt geinspireerd en gemotiveerd om zich vast te 'bijten' in een onderwerp. Leuk om te lezen dat deze docent (die ik zelf niet ken) deze student zo geraakt heeft. Het is mooi dat er een goede samenwerking tussen hen is ontstaan waarbij de relatie professioneel is. Prachtige foto's ook. Ik wens beiden veel succes toe in hun verdere loopbaan.
Nahied
21
February
2022
Dag Eric,
Wat een mooi verhaal. Het is een mooi voorbeeld van hoe een docent zou moeten zijn. Goed om te delen.
groeten,
Nahied