24
mei
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

Digitalisering en de eerstelijns zorg

Digitalisering

De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan snel en het is duidelijk dat de eerstelijnsgezondheidszorg onder druk van deze ontwikkelingen zal veranderen en mogelijk fundamenteel transformeren. Wat betekent dit nieuwe design voor het werk van de professionals, wat is de impact op uw organisatie en welke effect heeft dit op de patiënten? Is uw organisatie bij machte om haar strategie hier op aan te passen? Dit was het thema voor de jaarlijkse strategische bestuurs tweedaagse van het Jan van Es instituut. In aansluiting op dit thema hield Inhollandlector Medische Technologie, Harmen Bijwaard, een workshop over digitalisering en de eerstelijnszorg. 

Met name Medische Beeldvorming en eHealth gaan in de eerstelijnszorg een steeds grotere rol spelen. Lange tijd richtte de medische technologie zich op het vergroten van de mogelijkheden voor de diagnostiek en behandelingen waarmee de zorgprofessional een hogere kwaliteit van zorg kunnen leveren. De technische mogelijkheden die zich direct richten op de patiënt of burgers in het algemeen (preventie) zijn van recentere datum. Met begrippen als zelfmanagement, E-health of zelfdiagnostiek wordt de verbinding gelegd tussen de techniek en de consument. Het uitgangspunt is de zelf-regisserende patiënt, hetgeen past in een tijd van mondigheid en het zelf ophalen van informatie via internet.

Met het organiseren van het congres Technische innovatie en Strategie hoopt het Jan van Es instituut bestuurders en toezichthouders van eerstelijnsgezondheidsorganisaties te inspireren. Van hen mag immers verwacht worden dat zij een impuls te geven aan de transitie van de eerstelijnsgezondheidszorgorganisaties in een sterk veranderende omgeving. Dit jaar deden ruim 40 managers mee. N.a.v. de bestuurdersdagen is ook een white paper gepubliceerd.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.