Amsterdam,
15
juni
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

Dit ben ik: Jesse van der Beele, duikinstructeur én docent-onderzoeker

Collega's staan centraal in de serie #ditbenik

Jesse van der Beele4 - Hogeschool Inholland

Duiken is met de stroom meegaan. En lesgeven is eigenlijk net zo, aldus Jesse. Je moet weten wie je voor je hebt, welke studenten en wat hen beweegt. Als je je mee laat voeren op de stroom kun je op een rustig tempo heel veel zien. Zo gaat het werken met kwetsbare jongeren ook. Als docent pedagogiek in Amsterdam en onderzoeker bij Jeugd en Samenleving is Jesse er voor zijn studenten, zodat zij als hulpverlener er straks ook kunnen zijn voor de buitenwereld.  

Bekijk zijn verhaal in deze #ditbenik-aflevering. Drijfveer om jongeren te helpen 
Jesse begon zijn loopbaan als leraar van 21 in het voortgezet onderwijs. Toen hij na twee jaar besloot naar New York te gaan om te werken met moeilijk opvoedbare jongeren, zag hij in dat er meer was dan lesgeven en vond hij zijn drijfveer om jongeren, in soms complexe situaties, te ondersteunen. Als docent-onderzoeker bij Hogeschool Inholland komt nu alles samen. Jesse geeft verschillende vakken en trainingen, is studieloopbaanbegeleider, doet onderzoek en ondersteunt studenten bij praktijkonderzoek. Door dit onderzoek leren zijn studenten zich voor te bereiden hoe zij straks in het werkveld als hulpverlener aan de slag gaan. Daarnaast draagt onderzoek bij aan de vernieuwing van ons onderwijs. 

Vertrouwen creëren is heel belangrijk 
Als docent vindt Jesse het belangrijk dat studenten zich gehoord voelen: "Als ik niet met mijn volle overtuiging lesgeef, dan geef ik daarmee niet het goede voorbeeld aan studenten als ze straks in de praktijk als pedagoog of maatschappelijk werker aan de slag gaan." Daarbij benadrukt Jesse het belang van een persoonlijke benadering en het investeren in een vertrouwensrelatie. "Het kleinschalige onderwijs vind ik heel prettig. Zo kun je écht contact maken en de student zien in z'n volledigheid, met zijn kansen en uitdagingen. Als een student het bijvoorbeeld lastig heeft in de les, dat je daar ook even naar vraagt. Dat je niet alleen oog hebt voor het doel van een les, maar ook af durft wijken als de situatie hierom vraagt. De tijd nemen om te kijken wie er voor je zit en wat beweegt, daarmee creëer je vertrouwen. Ik hoop de studenten te inspireren dit later ook te doen in het werkveld. Op eenzelfde manier contact maken met kwetsbare mensen en de tijd nemen om het vertrouwen op te bouwen."

Dit is Jesse. Maar wie ben jij? Wij nodigen je uit om jezelf of een inspirerende collega op te geven voor een nieuwe video in de serie #ditbenik. Zo leren we elkaar beter kennen en leren we van elkaar. Opgeven doe je eenvoudig door te mailen naar werken@inholland.nl 

Benieuwd naar de andere afleveringen in de serie #ditbenik? Je vindt ze hier.  

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
remmelt
16
June
2021
Mooi filmpje Jesse. Goed gedaan.

De wonderlijke wereld van het onderwater rijk als metafoor voor de verwonderlijke wereld van het lesgeven. Jesse kan dat steengoed. Met de stroom mee en af toe ook tegen de stroom in. Maar zo stil als het onder water is, is het absoluut niet bij de lessen van deze man.
Marciano Carrilho
16
June
2021
Heel tof filmpje en zeer interessant om zo kennis te maken met Jesse!
Barbara van de Swaluw
15
June
2021
Gaaf filmpje Jesse, mooi om jouw verhaal te horen!