Diemen,
21
september
2017
|
16:03
Europe/Amsterdam

Docent Christa de Graaf in race voor Gouden Kalf met animatiefilm Polska Warrior

De jeugd-animatiefilm Polska Warrior die Christa de Graaf, docent media bij de opleiding Communicatie van Inholland in Diemen mede heeft geschreven, is genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Korte Film 2017. “Deze animatiefilm is echt een feest om naar te kijken”, aldus de jury in het nominatierapport. De Gouden Kalveren worden vrijdag 29 september uitgereikt op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Hoofdpersoon in de animatie is Eryk, alias Polska Warrior. Hij is de onbetwiste held in de game Goldhunter, maar in het echte leven ziet niemand hem staan. Zijn game-maatje Laura moedigt hem aan om zijn game-skills ook in het echte leven te gebruiken om de strijd met zijn dominante vader aan te gaan.

Naast haar werk als docent is Christa scenarioschrijver. Zij las een artikel in de Groene Amsterdammer over Poolse kinderen van wie de ouders dag en nacht aan het werk zijn. Hun kinderen zijn sleutelkinderen die vaak aan hun lot overgelaten worden. Ze moeten naast school het huishouden doen. Op grond daarvan ontstond het idee voor een jeugdfilm over de lotgevallen van een Pools jongetje dat hier in Nederland komt wonen met zijn vader en nog drie andere gastarbeiders. Samen met scenarist Pepijn Moors heeft ze het idee verder ontwikkeld en betrokken zij Armadillo Film als producent. Het scenario kwam in aanmerking voor Nu of Nooit!, een regeling van Z@pp, het Mediafonds en het Filmfonds voor de ontwikkeling en realisering van cultureel jeugddrama. Armadillo film voegde regisseur Camiel Schouwenaar toe aan het team. Naast de regie, schreef hij ook mee aan de film.

‘Een feest om naar te kijken’
Eerder dit jaar won de film al de Grand Prix Dutch Animation 2017 tijdens het Holland Animation Film Festival (zie foto hierboven) en nu is de film dus ook genomineerd voor een Gouden Kalf. Het juryrapport: “Deze animatiefilm is echt een feest om naar te kijken. De vormgeving is prachtig, met zeer veel oog voor detail, vol beelden die je niet snel vergeet. Op liefdevolle wijze weten de makers een heel eigen wereld op te roepen. Een wereld die bevolkt wordt door een zeer divers tableau van karakters. Deze film is een aanrader voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Een aanstekelijke film vol emotie en relativering en een overtuigende proeve van vakmanschap.”

Op vrijdag 29 september is de uitreiking van de Gouden Kalveren op het NFF in Utrecht, die avond ook te zien om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1. De film zelf draait twee keer op het NFF op zondag 24 september om 15.00 uur in het Louis Hardloper Complex 2, en op donderdag 28 september om 21.30 uur in het Louis Hartloper Complex 1 in Utrecht. De film is ook te zien op de site van Zappbios

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jan Dirks
22
September
2017
Wat goed! Leuke teaser en ga zeker kijken. Helemaal trots op mijn " oud docente Drama". Ook al is dat laatste al heel lang geleden.