Haarlem,
08
maart
2017
|
10:00
Europe/Amsterdam

Docent Jolien van der Geugten verdedigt proefschrift ‘Lost in Premarital Sex’

Ontbijt bij een van de gastfamilies in Bolgatanga

Meer investeren in seksuele voorlichting, onderwijs en mediawijsheid is nodig voor jongeren in Noord-Ghana om seksuele gezondheid en gendergelijkheid te bevorderen. Dit concludeert Inholland-docent Jolien van der Geugten in haar proefschrift ‘Lost in Premarital Sex. Sexual and Reproductive Health of the Youth in Bolgatanga, Ghana’. Jolien promoveert vrijdag 31 maart aan de Universiteit Maastricht. 

Jolien is docent wetenschappelijke vorming bij de masteropleidingen Advanced Nursing Practice (ANP) en Physician Assistant (PA) bij Hogeschool Inholland in Amsterdam, en kenniskringlid bij het lectoraat GGZ-Verpleegkunde. Zij onderzocht het seksuele gedrag van jongeren in Bolgatanga in het noorden van Ghana. Uit het proefschrift blijkt dat jongeren niet allemaal maagd blijven tot het huwelijk zoals hun cultuur en religie voorschrijft. Als redenen hiervoor noemen zij bijvoorbeeld ‘zin hebben in seks’, ‘stoer zijn’ of als meisje ‘geld krijgen’. 

Kennis seksualiteit beperkt
Het risico op negatieve gevolgen, bijvoorbeeld hiv/aids, zwangerschap of stigmatisering, is relatief groot: de kennis van seksualiteit is beperkt, en seks zonder condoom en met wisselende partners is geen uitzondering. “Hun probleem ligt in de tegenstrijdige boodschappen die zij krijgen over seks van religies, cultuur, leeftijdsgenoten, nieuwe media en familieleden”, aldus Jolien. Om jongeren te beschermen tegen negatieve gevolgen van risicovolle seks heeft zij verschillende praktische aanbevelingen gedaan aan lokale organisaties en de overheid. In het algemeen is het advies (meer) te investeren in seksuele voorlichting, onderwijs en mediawijsheid voor jongeren.

Hulp van studenten
Voor haar onderzoek interviewde Jolien in Ghana jongeren en volwassen sleutelfiguren, en liet leerlingen vragenlijsten invullen. Ze logeerde bij lokale gastgezinnen om de cultuur nog beter te leren kennen. In haar onderzoek werkte zij samen met de Youth Harvest Foundation Ghana, een lokale organisatie die seksuele voorlichting biedt aan jongeren in de regio. Studenten van de opleidingen Pedagogiek, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Communicatie reisden ook af naar Ghana om Jolien om data te verzamelen, mede in het kader van hun afstudeeronderzoek.

Jolien begeleidt bij Hogeschool Inholland masterstudenten in opleiding tot Verpleegkundig Specialist en Physician Assistant bij hun afstudeeronderzoek, en geeft hen colleges over onderzoeksmethoden. Op de vraag hoe zij haar promotieonderzoek toepast in de praktijk zegt zij: “Studenten houden bij uitleg over lastige materie als onderzoeksmethodiek van praktische voorbeelden, en daar kan ik er genoeg van geven over mijn onderzoekservaring in Ghana”. Verder geeft zij aan dat de studenten die zij begeleidt vraagstukken onderzoeken die raakvlakken hebben met haar proefschrift. Bijvoorbeeld onderzoek naar voorlichting over anticonceptie aan Eritrese vluchtelingen in Nederland, onderzoek naar het bespreekbaar maken van seksualiteit tijdens de behandeling van longkankerpatiënten, maar ook onderzoek naar algemene voorlichting over ziekte en behandeling aan patiënten met een niet-westerse achtergrond.

Meer informatie of het e-book ontvangen van het proefschrift? Stuur een e-mail naar jolien.vandergeugten@inholland.nl.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.