Alkmaar,
04
januari
2021
|
10:46
Europe/Amsterdam

'Het werk in de raad is een boost voor je cv'

Doe mee met de verkiezingen voor de Hogeschool Medezeggenschapsraad

GS_INH_HRM 119

Gilian Gillissen is student Elektrotechniek in Alkmaar. Zijn opleiding combineert hij met bestuurswerk, zoals in de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR). Waarom hij die stap zette? Nu zijn termijn er bijna op zit, somt hij de voordelen ervan op. “Je leert luisteren, discussiëren, communiceren, je bouwt een netwerk op en het staat echt goed op je cv.”

Wat was je motivatie om drie jaar geleden mee te doen met HMR-verkiezingen?
“Heel concreet wilde ik twee zaken aanpakken. De te hoge prijzen in de kantine en de tijdigheid van cijfers voor toetsen en projecten. Soms moet je te lang op je cijfers wachten, waardoor je bijvoorbeeld te weinig tijd hebt om je voor te bereiden voor een herkansing.”

Wat heb je aan de tijdigheid van cijfers kunnen doen?
“Gelukkig werd ik gekozen voor de HMR en kreeg ik de plek die ik wilde: in de commissie Onderwijs en Studentenzaken. Daar heb ik leiding genomen in een onderzoek naar het inleveren van de cijfers. Daaruit bleek dat 20 procent van de cijfers te laat waren. Ik mocht hierover een presentatie geven aan de domeindirecteuren en het College van Bestuur. Op verzoek van de HMR komt dit onderwerp regelmatig terug in het overleg tussen HMR en het College van Bestuur.”

Zo’n presentatie en het overleg met het College van Bestuur klinkt spannend. Hoe bereid je je voor?
“Aan het begin is het werk in de HMR best overweldigend. Je moet veel informatie tot je nemen en er iets van vinden. Maar als leden help je elkaar. Bovendien startten we 3 jaar geleden met een inwerkprogramma vol cursussen én lol. Je bent dan goed voorbereid. Daarna zijn er doorlopend bijeenkomsten waarin je kennis opdoet. Maar het meeste werk zit in het lezen van stukken.”

Hoe leg je iets uit, hoe maak je je punt, hoe discussieer je inhoudelijk? Dat heb ik geleerd.
Gilian Gillissen, student Elektrotechniek Alkmaar en HMR-lid

Voor je werk krijg je een vergoeding. Klopt dat?
“Ja, die is zeer goed. Voor alle in- en externe bijeenkomsten, reistijd en reiskosten krijg je een vergoeding. Je kunt echt je bijbaantje ervoor opgeven.”

Wat heb je door al dat werk voor de HMR geleerd?
“Ik begrijp nu veel beter hoe bepaalde besluiten tot stand komen. Goed communiceren is daarin heel belangrijk. Hoe leg je iets uit, hoe maak je je punt, hoe discussieer je inhoudelijk? Dat heb ik geleerd, net als onderhandelen en presenteren. Soft skills die je in de rest van je carrière nodig hebt, naast de vakinhoudelijke kennis van je opleiding.”

Wat heb je daarmee bereikt?
“Het mooie is dat ik uiteindelijk op het hoogste niveau serieus over onderwerpen kan discussiëren. En mijn stem telt, dus als we het als HMR niet eens zijn met een onderwerp waarvoor onze instemming is gevraagd, dan moet het College van Bestuur terug naar de tekentafel. Het kan bijvoorbeeld gaan om de kwaliteitsafspraken van Inholland: geeft de hogeschool het geld echt uit aan middelen die studenten en het onderwijs helpen? Je vertegenwoordigt je achterban, de studenten, en dan voel je je ook verantwoordelijk om je best te doen.”

Wat heeft de HMR je nog meer gebracht?
“Je krijgt er een groot netwerk door, omdat je veel mensen in het onderwijs en de medezeggenschap tegenkomt. Daardoor zit ik in de Raad van Advies van het Studenten Overleg Medezeggenschap. Kicken, want zo kan ik nu zelf studentenbesturen helpen. En ik zit in de beoordelingscommissie van het Comenius Senior Fellow-programma, dat zich inzet voor verbetering en vernieuwing van het hoger beroepsonderwijs. Daar mag ik projectvoorstellen beoordelen. Door je werk bij de HMR kun je dus allerlei banen en bijbanen aangeboden krijgen. Het is echt een boost voor je cv.”

Welke oproep zou je studenten willen geven?
“Stel je verkiesbaar voor de HMR, want nooit geschoten is altijd mis. Het is goed voor de ontwikkeling van jezelf, je leert belangrijke soft skills zoals goed communiceren en luisteren, het staat goed op je cv en je bouwt aan een mooi netwerk.”

Stel je kandidaat!
Als dit je aanspreekt, stel je dan uiterlijk vrijdag 15 januari 2021, 17.00 uur verkiesbaar. Hak de knoop snel door en laat deze kans niet aan je voorbijgaan! Als er meer kandidaten dan vacatures zijn, worden van 8 t/m 12 februari 2021 verkiezingen gehouden.

Ja, ik ben student van Inholland en wil me kandidaat stellen

Wil je weten wie er nog meer in de HMR zitten en wat de raad doet? Onderstaande video geeft uitleg.