Haarlem,
04
juni
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Pieter Teyler van der Hulstprijs voor studenten Business Studies

Drie dames en duurzaamheid winnaars bij Inholland Haarlem

Tijdens de jaarlijkse Pieter Teyler van der Hulstlezing, georganiseerd door de opleiding Business Studies van Hogeschool Inholland Haarlem, zijn op maandag 27 mei maar liefst drie prijzen uitgereikt. De prijs voor de beste propedeusestudent ging naar Zoë Stins. De eer van beste afgestudeerde viel – ex aequo – twee studenten ten deel: Wendy Goemans en Danae de Groot. Andere winnaar was het thema duurzaamheid dat in veel scripties terugkwam. 

Dit was het eerste jaar dat er, naast de prijs voor de beste propedeusestudent, ook een prijs werd uitgereikt aan de beste afgestudeerde. “Zo’n vijf jaar na de introductie van het nieuwe curriculum, want nu studeert de eerste lichting af”, licht Marjan Scharloo, directeur van het Haarlemse Teylers museum, de prijs toe. Ze benadrukt dat Pieter Teyler van der Hulst, naar wie zowel het museum als de prijs is vernoemd, in zijn tijd ook al een succesvol én maatschappelijk betrokken, duurzaam ondernemer was. “De prijs wordt uitgereikt om te laten zien dat alumni van de Haarlem Business School en van Bedrijfseconomie, Finance & Control niet alleen in staat zijn om goede cijfers te halen voor toetsen maar hun kennis en inzet ook in de praktijk goed weten in te zetten.”

Ikigai
Over alumni gesproken… Traditiegetrouw wordt er elk jaar een spreker uitgenodigd. Dit jaar is dat Gerben Willemse, in 2000 afgestudeerd aan de opleiding Small Business en nu werkzaam als consultant learning & development bij het in Haarlem en Brussel gevestigde Insights Benelux. “Mij is gevraagd jullie te vertellen wat mij succesvol maakt. Maar om eerlijk te zijn: ben ik wel succesvol? Wat is succes? Heb je dan een eigen bedrijf? Veel geld verdiend? De Kilimanjaro beklommen? Twee kinderen opgevoed? Ik weet het niet. Succes wordt vaak afgemeten aan geld. Meer, méér, MEER. Maar die grote auto die voor de deur staat hier, is niet van mij. Ik ben op de fiets.” Met humor en zelfreflectie neemt Willemse de toehoorders mee in zijn zoektocht naar Ikigai. “Ikigai bereik je als je waar je geld voor krijgt, wat je kan, wat je leuk vindt en waar de wereld behoefte aan heeft met elkaar kunt verenigen. Het is your reason for being, waarvoor je ’s ochtends vol energie en zin opstaat. Als je dát weet te vinden, dan ben je in mijn ogen succesvol.”

Twee prijzen, drie winnaars

Hun ikigai hebben ze nog niet gevonden, daar is het nog te vroeg voor in hun loopbaan. Maar als je kijkt naar wat de studenten en afgestudeerden kunnen, zetten ze flinke stappen. Zoals beste propedeusestudent Zoë Stins. Zij doet volgens het juryrapport overal aan mee, zoals de Haarlem Businessclass, het beursspel en de introductieweekcommissie. Dat doet ze met net zo veel energie en enthousiasme als dat ze haar klas helpt. “Ik wilde heel graag winnen. Maar toen ik mijn eerste zesje haalde, zag ik mijn kansen verdampen. Gelukkig het gaat niet alleen om de beste cijfers. Iedereen heeft het goed gedaan, alleen ik net een stukje beter.” Wendy Goemans, die er tijdens de uitreiking niet bij kon zijn, wordt geprezen om haar proactieve houding, zelfstandige manier van werken en de manier waarop ze draagvlak creëerde voor haar onderzoek. Danae de Groot studeerde af bij de Inholland-onderzoekslijn Leren & Ontwikkelen, onder supervisie van lector Donald Ropes. Zij is met haar manier van onderzoek doen en problemen oplossen een toonbeeld van een creatieve professional. Ze heeft oog voor de micro-vraagstukken en ook voor de maatschappelijke opgave van duurzame ontwikkeling. Haar tip aan de propedeusestudenten: “Studie is belangrijk maar kijk vooral ook om je heen. Naar wat je leuk vindt om te doen.” Beide afgestudeerden krijgen een plek op de 'Wall of Fame'.

Prijswinnaars
Net als voorgaande jaren mocht Marjan Scharloo de winnaars bekend maken. De jury roemde vooral de kennis en inzet van de studenten. Scharloo: “Jullie hebben je echt bewezen in de praktijk. De bedrijven waar jullie zijn afgestudeerd, zijn zonder uitzondering zeer positief over jullie.” Juryvoorzitter en voorzitter College van Bestuur van Inholland Jet de Ranitz steekt haar trots niet onder stoelen of banken. “Mooi om te zien dat duurzaamheid, een van de profilerende thema’s van Inholland, ook in de scripties veelvuldig wordt benoemd. Als stagiair kun je al veel invloed uitoefenen, jullie laten zien dat en vooral ook hoe duurzaamheid van toegevoegde waarde is voor bedrijven. Dat stemt mij hoopvol voor de toekomst. Allemaal vormen jullie het bewijs dat we veel talent hebben binnen Inholland. Als hogeschool hebben we iets toegevoegd, maar jullie leveren de prestatie. Nu en in de toekomst.”

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.