Den Haag,
26
september
2018
|
07:02
Europe/Amsterdam

'Durf te leren gun ik iedere student'

RvT-voorzitter Siebe Riedstra over zijn eerste jaar bij Inholland

Siebe Riedstra

Permanente nieuwsgierigheid is wat Siebe Riedstra drijft, en dan vooral op de gebieden waar zijn passie ligt: onderwijs, leren en innovatie. Alweer bijna een jaar geleden volgde hij Henk Breukink op als voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Hogeschool Inholland. Een rol die hem goed bevalt. “Het leukst vind ik het op de locaties. De gesprekken over het onderwijs, de creativiteit. Dan denk ik stiekem: was ik zelf nog maar docent.”

Waarom wilde je graag deze rol op je nemen?
“Mijn eenvoudig credo is: to learn or die. Voor mijn eerste baan was ik docent aan de lerarenopleiding gezondheidskunde in Utrecht én docent bij de hbo-opleiding bejaardenwelzijnswerk in Den Haag. Ook in mijn huidige baan als secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid hou ik me intensief bezig met kennis, onderzoek en innovatie. Ookal ben ik inmiddels 63 jaar, ik doe mee aan leernetwerken, intercollegiale consultatie, en volg ook nog colleges in binnen- en buitenland. Collega’s ‘verwijten’ me ook wel met een lichte toon van spot, al ben ik sinds 1986 niet meer werkzaam in het onderwijs: Siebe blijft een leraar.”

Hoe bevalt het tot dusver?
“Het is nog veel leuker dan ik had verwacht! Toen ik besloot dit te willen doen, zeiden veel mensen: heb je het niet druk genoeg bij Justitie en Veiligheid, en waarom dan Inholland? De overeenkomst tussen de organisaties is waar we vandaan komen. Dan merk ik: beiden zijn nu heel ver in het klimmen naar een veilig en kwalitatief hoog niveau. Inspirerend zijn de gesprekken met de Hogeschool Medezeggenschapsraad, de directieraad en het College van Bestuur. Maar het leukst zijn de bijeenkomsten op locatie! Vandaag bijvoorbeeld vergaderden we in Diemen. Ook met de leiding van de opleiding Creative Business. Dan word ik enthousiast van de stappen vooruit, de creativiteit, het onderwijsconcept. En denk ik stiekem: had ik dat maar kunnen doen toen ik zelf leraar was.”

Welke ambities heb je met de hogeschool?
Laat ik het zo zeggen. Ik zou ik het schitterend vinden als ik bij vrienden en collega’s op feestjes en verjaardagen hoor: als je echt moet kiezen als het gaat om kwaliteit, persoonlijke benadering, enthousiasme en innovatie, dan stuur ik mijn kinderen naar Inholland. En dat ze dan tegen mij zeggen: ’ Oh, ben jij daar voorzitter van de RvT? Dat wist ik niet.’”

Leren is durven, wat betekent dat voor jou?
“Eenvoudigweg: durf te leren. Zelf ben ik als zoon uit de boerenfamilie uit Friesland, de eerste die een stapje verder ging dan lager beroepsonderwijs. Dat kwam door een hoofdonderwijzer die zei: je kunt meer, doe het! Vervolgens wist hij mijn ouders te overtuigen. Dat gun ik iedere student!”

Over de Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht van Hogeschool Inholland houdt toezicht op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken in de Stichting Hoger Onderwijs Nederland en de met haar verbonden instellingen. De RvT bestaat uit (zie foto, van links naar rechts) Siebe Riedstra (voorzitter), Chris Sigaloff, Kees Rutten, Carla van der Weerdt-Norder en Margo Andriessen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.