Delft,
12
maart
2019
|
09:04
Europe/Amsterdam

Duurzaam poppenhuis zorgt voor meer bewustwording bij scholieren

Hoe kunnen wij bewustwording creëren bij burgers en bedrijven zodat zij zich inzetten voor het voeden en vergroenen van megacities? Dat was de hoofdvraag tijdens de hackathon van de Sustainable College Tour 2019 bij Inholland Delft. Tijdens de hackathon werkten groepen studenten met allerlei achtergronden samen. Doel was een groot vraagstuk over duurzaamheid op te lossen.

Leestijd: +- 1 minuut

Het winnende team, bestaande uit studenten Food Commerce and Technology Cedric Kuipers, Myrthe Booijen en Sophie van Hemmen, kwam met idee om een lespakket voor de bovenbouw van het basisonderwijs te ontwikkelen. De kinderen moeten met afval uit hun eigen huishouden, zoals lolliesticks, tandenstokers, wc-rollen en plastic verpakkingen een 'tiny house' ter grootte van een poppenhuis bouwen vanuit bepaalde thema’s zoals zonne-energie, warmteopslag en verticaal telen. De leraar kan tijdens de 8 weken durende les aandacht aan het thema besteden.

Cedric: “Het doel is om kinderen meer inzicht te geven in duurzaamheid. Kinderen verzamelen afval vanuit huis. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de hoeveelheid. Verder krijgt de leraar krijgt een handboek. In dit handboek staat uitgelegd hoe je bijvoorbeeld van wc-rollen een windturbine kan maken. Kinderen krijgen dan een idee hoe je een windturbine kan inzetten rondom een huis.”

Er zit toekomst in
Volgens de jury (Albert Haasnoot, manager Sustainability bij Royal FloraHolland en Jolanda Heistek, programmamanager Greenport West-Holland) sloot het idee van het team erg goed aan bij thema bewustwording. Cedric: “We zijn erg blij met onze winst. We realiseren ons dat we een goed idee hebben bedacht. Ze vonden ons idee realistisch en goed schaalbaar. Het kost niet te veel geld en het is een goede manier om meer bewustwording bij kinderen te creëren. Er was ook interesse vanuit Greenport Westland. We gaan samen kijken of we ons idee kunnen realiseren.”

Sustainable College Tour 2019
Het meerdaagse evenement Sustainable College Tour stond in het teken van Duurzaamheid. Tijdens deze week zijn verschillende workshops en colleges georganiseerd met het doel de studenten meer inzicht te geven in de verschillende onderdelen van duurzaamheid. Denk hierbij aan een workshop insecten eten of je eigen ecosysteem in elkaar zetten. De Sustainable College Tour werd afgesloten met het Inholland Sustainable Solutions symposium. Hier konden zowel docenten als studenten van Inholland Delft aan deelnemen. Tijdens dit symposium werd getoond hoe onderzoek en onderwijs samengebracht worden bij Inholland.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nynke Moens
13
February
2020
Komt er ook een sustainable collegetour 2020?
Daan Stet
13
February
2020
Dag Nynke, je kunt dit vragen aan Indra (indra.ferrier@inholland.nl).
Lucas Rurup
19
March
2019
Hallo,

Wat een mooi initiatief. Als jullie er verder mee willen, hoor ik graag of studenten van de pabo er een rol in kunnen spelen!
Miriam Lof
13
March
2019
Tip voor de winnaars: wellicht een idee om met de PABO te schakelen om te zorgen dat jullie idee een groot succes kan worden. PABO kan er naar kijken vanuit het onderwijsperspectief.
Gerianne Knip
12
March
2019
Heel erg goed idee! Fantastisch dat jullie het milieu op deze manier op de kaart zetten, mooie bewustwording voor kinderen waarbij ze ook nog eens hun creativiteit kwijt kunnen! Mij lijkt dat jullie dit idee verder moeten uitbouwen ook richting scholen in Nederland! Gefeliciteerd!