Haarlem,
02
november
2022
|
10:33
Europe/Amsterdam

Duurzame mode in Harlem (NYC) en Haarlem

Andrea Reyes bezoekt Living Lab Sustainable Fashion

Groepsfoto Andrea Reyes bezoek

In het Living Lab Sustainable Fashion hebben studenten van Hogeschool Inholland Haarlem onlangs samengewerkt met Andrea Reyes, oprichter van het Sustainable Fashion Community Centre in Harlem, New York. Hoe word je een lokale change maker in duurzaamheid en fashion? Dat was de centrale vraag in de lessen en masterclasses die zij gaf. 

Andrea is voorzitter van de NYC Fair Trade Coalition. Zij heeft als missie om de toekomst van mode rechtvaardiger te maken en is pleitbezorger van eerlijke handel. Ze doceert modemarketing, internationale handel en bedrijfsontwikkeling aan het Baruch College, LIM College en het Fashion Institute of Technology in New York. Daarnaast is zij ook ondernemer: ze is onder andere oprichter van A. Bernadette, een netwerk van sustainable fashion-mentoren voor kleine bedrijven, ondernemers en studenten. 

Het idee om Andrea naar Haarlem te halen, komt van docent-onderzoeker Tamara Schoon van het Inholland-lectoraat Leren & Ontwikkelen. Tamara: “In mijn onderzoek naar sustainable marketing in de mode- en textielsector kijk ik onder andere naar ‘best practices’ in andere regio’s buiten Nederland. Haarlem heeft een stedenband met Harlem en toen het idee voor dit lab ontstond, ben ik ook eens gaan onderzoeken wat daar op het gebied van duurzame mode gebeurt. Dan kom je al snel uit bij Andrea. Omdat ik deze zomer toch in New York was, heb ik een afspraak met haar gemaakt. Ze runt in het Sustainable Fashion Community Centre in Harlem onder andere een swap shop voor kleding en planten, maar biedt er ook plek aan jonge ondernemers die mode en lifestyleproducten maken. Zo probeert ze de gemiddelde inwoner van Harlem enthousiast te maken voor duurzaamheid en heeft een grote, actieve community om zich heen verzameld. Ik was daar behoorlijk van onder de indruk en heb haar uitgenodigd om haar verhaal te vertellen aan onze studenten.” 

Selfie Andrea en Tamara

Dezelfde waarden en normen 
Andrea: “Ik vind het interessant om te zien hoe ver jullie in Nederland zijn op het gebied van sustainable fashion. Behalve dat ik met de studenten heb gewerkt, heb ik ook gesproken met verschillende winkeliers en andere ondernemers. Het leuke is dat de sustainable community over de hele wereld dezelfde waarden en normen heeft. En we praten daar graag over met elkaar. Deze community heeft het niet langer over de problemen, maar is vooral op zoek naar oplossingen. Dat maakt dat je al snel de diepte in gaat in de gesprekken met elkaar. De manier waarop jullie in Nederland met dit onderwerp omgaan, is in sommige aspecten anders dan wij dat in New York doen. En tegelijkertijd zijn er veel overeenkomsten. Net als bij ons is kleding in veel reguliere winkels zo goedkoop. Veel jongeren bezwijken daarvoor en dat is begrijpelijk. De studenten hebben deze week nagedacht over hoe ze dat tij kunnen keren.” 

Tamara: “We hebben voor deze week samen met Andrea een programma samengesteld dat eerst kijkt naar het verleden. Hoe is dit probleem ontstaan? Vervolgens hebben we de huidige stand van zaken bekeken. Welke initiatieven zijn er nu om de mode-industrie duurzamer te maken. De derde dag was de blik op de toekomst gericht. Wat kunnen we doen om mensen in beweging te krijgen? De studenten hebben masterclasses van Andrea gekregen, maar hebben ook gesproken met lokale ondernemers in de regio, bijvoorbeeld New Optimist in Amsterdam. Vervolgens hebben zij een postercampagne gemaakt die aandacht vraagt voor duurzame mode.” 

Zo lang iedereen er geïnspireerd en gemotiveerd aan werkt, komt er altijd iets moois uit.

Tamara Schoon

Verwarrend 
Student Vincent Kuijpers: “We hadden maandag een blanco vel papier voor onze neus. Geen thema, geen idee, alleen een boodschap. Dat was eigenlijk best verwarrend. Vooral omdat we veel informatie over ons heen kregen. Stap voor stap hebben we dat getrechterd en het thema en de doelgroep bepaald: vrouwen van tussen de 30 en 35 jaar in Haarlem. Omdat zij zijn opgegroeid in de jaren ’90 hebben we gekozen voor zwartwit foto’s uit die tijd, van onder andere Friends, Madonna, Will Smith en de game boy. Die hebben we voorzien van fel gekleurde teksten die de boodschap overbrengen. En dan het liefst ook nog met wat humor erin. Ik vind eigenlijk dat we daar best goed in geslaagd zijn. En ondanks de verwarring in het begin, was het een fantastische week. Zo’n living lab is veel interessanter en dynamischer dan met je neus in de boeken in een klaslokaal.” 

Leerregisseur Hans Zahn: “Het lab komt steeds beter op de rails te staan. Waar we vorig jaar af en toe nog aan het zoeken waren, krijgt deze manier van onderwijs nu steeds meer vorm. Het binnenhalen van een docent als Andrea is natuurlijk fantastisch. Daar leer ik als docent ook van. Zij heeft een visie op duurzaamheid, op community building en op marketing. Ze heeft ons laten zien dat je een vak als marketing nodig hebt om je boodschap over duurzame kleding goed voor het voetlicht te brengen, zonder meteen als een actiegroep over te komen. Het binnenhalen van die kennis van buiten maakt het voor studenten ook veel leuker. Het onderwijs is niet langer achterover leunen en het verhaal van een docent tot je nemen. Het eigenaarschap komt hiermee bij de studenten te liggen. Zij krijgen de kans hun nek uit te steken, te groeien en te innoveren. Het is ontzettend gaaf dat we dit zo kunnen doen.” 

Tamara: “Het was een fantastische week die zeker om een vervolg vraagt. We komen uit het traditionele onderwijs en dan is het best spannend om zo’n nieuw project aan te gaan waarvan je van tevoren de uitkomst niet weet. Maar bij design thinking is er eigenlijk geen ‘fout’. Zo lang iedereen er geïnspireerd en gemotiveerd aan werkt, komt er altijd iets moois uit. We hopen dan ook een duurzame samenwerking met Andrea en haar partners in New York aan te kunnen gaan, omdat we nu hebben gezien dat we veel kunnen leren van haar kennis en ervaring plus dat dit ook inspiratie en ideeën oplevert bij andere stakeholders in duurzame mode en textiel in de regio .” 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.