Delft,
20
april
2021
|
09:01
Europe/Amsterdam

Een bestuursjaar in tijden van corona - Sipke Wynia

Hoe ervaart de voorzitter van studievereniging Sipke Wynia zijn bestuursjaar?

Voorzitter Sipke - Xenne

Je bent eruit: studeren in studentenstad Delft! Hoe fijn is het dan dat je op een gemakkelijke manier nieuwe mensen leert kennen waarmee je samen de studententijd beleeft? Hierbij kan een studievereniging ervoor zorgen dat jij de tijd van je leven hebt, nieuwe vrienden maakt, de diepte in gaat tijdens je studie en heel veel gezellige borrels kunt bijwonen. Inholland Delft heeft twee studieverenigingen: VSV Sipke Wynia en SV FMC. Door corona was het voor deze verenigingen een gek jaar. Sipke Wynia-voorzitter Xenne Akpotor blikt terug op zijn ‘bijzondere’ bestuursjaar.

Lees ook het interview met Sacha Kinds van studievereniging SV FMC. Hoe beleefde zij haar bestuursjaar?

Xenne Akpotor, voorzitter Sipke Wynia 54ste bestuur 2020 – 2021
Sipke Wynia is de studievereniging voor  de opleiding Luchtvaarttechnologie/Aeronautical Engineering en het verbindingspunt tussen docenten, leden en studenten. De vereniging is vernoemd naar een oud-docent van Inholland Haarlem (destijds Hogeschool Haarlem) die verschillende lessen gaf in aerodynamica. De opleiding is pas later verhuisd naar Delft. Xenne: “Helaas is Sipke één jaar voor het opzetten van de vereniging overleden. Dus als eerbetoon is de vereniging naar hem vernoemd. Het opmerkelijke is, is dat iedereen de naam verkeerd uitspreekt. Je spreekt het namelijk uit als 'Siepke Wynia'.” De studievereniging is opgezet door studenten die toentertijd iets misten aan de opleiding Vliegtuigbouwkunde. Volgend jaar gaat het lustrum in voor Sipke, de vereniging bestaat dan alweer 55 jaar.

Van Groningen naar Delft
“Ik kom oorspronkelijk uit Groningen, na de havo ben ik naar Delft verhuisd vanwege mijn nieuwe studie. Het was een grote stap aangezien ik aan de andere kant van het land ging wonen.” Tijdens een eerstejaarsweekend wist Xenne nog niet dat dit ieder jaar georganiseerd wordt door de vereniging zelf. Tijdens dit weekend heeft hij veel mensen leren kennen en heeft hij veel leuke dingen meegemaakt. “Ik mag daar niet teveel op ingaan, dit moet natuurlijk een beetje geheim blijven voor de komende eerstejaars.” Xenne vertelt dat hij steeds meer met de leden van Sipke optrok en zich daardoor heeft ingeschreven. “Ik vond het heel fijn om nieuwe mensen te leren kennen in een compleet nieuwe stad voor mij.”

Parttimers versus fulltimers
Een bestuur wordt gevormd met eerstejaars die naar het tweede jaar gaan. Alle leden kunnen zich aanmelden als bestuurslid. Vervolgens beslissen alle leden van Sipke wie er in het nieuwe bestuur komen. Voor Xenne was dit een ideale uitkomst. “Ik zat al in de commissie omdat ik het heel leuk vind om dingen te organiseren. Dus ben ik in de derde periode naar de Bestuurs Interesse Borrel gegaan. Zo was de keuze snel gemaakt en heb ik gesolliciteerd als voorzitter.” Naast een rol als voorzitter zijn er nog meer rollen: vice-voorzitter, secretaris, penningmeester, promolid en evenementlid. Volgens Xenne zit er veel verschil tussen de rollen en het aantal uren. “Er is een verdeling in parttimers en fulltimers. Mijn rol vraagt veel tijd en daarom ben ik fulltime aan de slag als voorzitter.”

'Het was een lastig jaar'
Het is al heel wat om voorzitter van een studievereniging te zijn, maar in tijden van een pandemie maakt dit het jaar nog bijzonderder. “Het was een lastig jaar. Het is natuurlijk heel anders dan normaal. We hadden aan het begin van dit jaar nog wat fysieke borrels, maar daar waren wel heel veel beperkingen. Uiteindelijk hebben we met veel regels geprobeerd om leuke dingen te organiseren. We wilden onze leden een licht aan het einde van de tunnel bieden. Daarom organiseren we veel 'homeworkgroups' voor onze eerstejaars.” Xenne merkte op dat veel eerstejaars elkaar nog steeds niet goed kennen, omdat alle lessen online zijn. Daarnaast heeft Sipke besloten om alle activiteiten voor alle studenten van Inholland Delft te organiseren, dus niet alleen voor de leden. “Het is belangrijk dat iedereen mentaal stabiel blijft.”

Leren = durven
“Mijn hele leven leer ik. Ik vond het voorzitterschap erg spannend. Vaak merken mensen dit niet aan mij, ik ben namelijk een vrij introvert persoon. Maar ik kan goed sociaal zijn met mensen, maar tegelijk ben ik geen persoon die altijd veel op de voorgrond treed. Daardoor moest ik soms uit mijn comfortzone stappen. Dat vond ik soms lastig maar ik zei dan altijd tegen mezelf: niet teveel nadenken maar gewoon doen. Achteraf merk ik, dat ik steeds comfortabeler voor een groep spreek en ben ik heel blij dat ik een stuk zekerder in mijn schoenen sta.”

Waarom kiezen voor Sipke Wynia?
Wanneer aan Xenne deze vraag wordt gesteld moet hij lachen en stelt hij de wedervraag: “Waarom niet?” Door zich aan te sluiten bij deze studievereniging krijgen studenten een goede korting op hun boeken. Daarnaast zorgt het voor veel meer diepte in de studie, om zo te ontdekken of het echt bij de student past. En natuurlijk, het allerbelangrijkste: veel gezelligheid.

Lid worden van Sipke Wynia? en Volg Sipke Wynia op Instagram.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.