Alkmaar,
23
april
2018
|
14:04
Europe/Amsterdam

Een goed gesprek met bedrijven voor ideale stage

Lasersysteem tegen vogels wint Jong Ondernemen-prijs

Groter, ambitieuzer, beter: de jaarlijkse stagemarkt Mix & Match in Alkmaar groeit als kool. Op twee verdiepingen in het AFAS Stadion gingen vrijdag 20 april ongeveer 550 technische en it/ict-studenten in gesprek met bijna 60 bedrijven. Hun doel: de ideale (afstudeer)stage vinden! Dezelfde middag werd de Jong Ondernemen-prijs uitgereikt. Welk studententeam richtte de beste innovatieve onderneming op?

Mix & Match is een samenwerking tussen Ondernemend Alkmaar, Studievereniging Technische Bedrijfskunde en Hogeschool Inholland Alkmaar. Deze editie van de stagemarkt was speciaal voor it-, ict- en technische studenten van de Inholland-locaties Alkmaar, Haarlem en Diemen. Onder de organisaties die stagiairs zochten, waren tientallen kleine en middelgrote bedrijven, naast grote namen zoals ENGIE, Tata Steel, Boskalis en ERIKS. De organisaties vertelden in korte pitches wat ze doen en – heel belangrijk – wat voor talenten ze zoeken.

Mixen beste manier om kennis te maken
Daarna was het aan de studenten om tijdens tafelgesprekken meer te weten te komen over de bedrijven. Voorgaande jaren vonden veel studenten op deze manier een stage voor het volgende studiejaar of een afstudeerstage. “Het is voor studenten en bedrijven de beste manier om kennis te maken met elkaar”, zegt Nol Graas, coördinator en docent Technische Bedrijfskunde. “Studenten ontdekken hier veel verschillende organisaties, niet alleen ‘die om de hoek’. Na een aantal vaste gespreksrondes krijgen ze de kans om verder te praten met de bedrijven die hen het meest aanspraken.”

Inholland-studenten hard nodig
Bart Jan Freriks, managing director ENGIE Services West, legde het belang van een goede match tussen studenten en bedrijven toe. Volgens hem zijn Inholland-studenten hard nodig om actuele vraagstukken te helpen oplossen, bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie. Een boodschap waarin Dirk van der Bijl, domeindirecteur Techniek, Ontwerpen en Informatica en vestigingsdirecteur Inholland Alkmaar, zich goed kan vinden. “Neem de enorme windmolenparken die in zee zullen verrijzen”, zegt hij. “Om die slim te onderhouden met behulp van predictive maintenance zijn straks hbo-opgeleide professionals en hun kennis nodig.”

Reden voor Hogeschool Inholland Alkmaar om bij te dragen aan TerraTechnica, het regionale platform voor onderwijs, onderzoek en innovatie in duurzame energietechnologie. Het platform verzorgde vrijdag een parallel-programma voor docenten die meer wilden weten over duurzame ontwikkelingen bij de hogeschool. Volgens Van der Bijl laat Mix & Match aan studenten zien dat de regio Noord-Holland Noord veel carrièrekansen te bieden heeft.

Goede keuze voor een passende stage
Mix & Match is flink aanpoten voor het bestuur van Studievereniging Technische Bedrijfskunde, dat de middag organiseerde. Maar secretaris Denise Brakenhoff steekt meer dan graag de handen uit de mouwen: “We willen dat het een geslaagd evenement wordt. Mijn medebestuursleden hebben daarom vooraf veel werk verzet. We hopen dat veel studenten een goede keuze voor een passende stage maken.” Denise is het levende bewijs dat de opzet werkt: “Ik vond zelf eerder twee leuke stages via Mix & Match. Bij een klein en een groot bedrijf – iets wat ik kan aanraden, omdat je dan van beide werkomgevingen kunt proeven.”

Halverwege de middag had Stefan van Weerden, derdejaars Business IT & Management, een compliment voor de organisatie. “Ik zoek een stagebedrijf met licht technische inslag en vond alle gesprekken waarvoor ik was ingedeeld interessant!” Maar de bedrijven blijken concurrentie te hebben: “Mijn grote hobby is het spoor en ik ben al in gesprek met ProRail over een stage.” De dag kan voor Stefan op tenminste één vlak niet meer stuk. “Ik ben AZ-supporter, dus ik hou van deze locatie!”

Vogelvrij SC wint Jong Ondernemen-challenge
Teams van vierdejaarsstudenten Technische Bedrijfskunde zetten de afgelopen zes maanden een bedrijf op en lanceerden een eigen innovatief product. Patrick Grossat, Stijn Vos, Dennis de Boer en Marvin Laan zetten als team Vogelvrij SC met hun LandLaser 360° het beste resultaat neer. Hun lasersysteem verjaagt vogels op een effectieve, duurzame en diervriendelijke manier uit het agrarische landschap. Ron Huiberts, voorzitter sponsorcommissie van Ondernemend Alkmaar, overhandigde de vier studenten de Jong Ondernemen-prijs: een tegoedbon met een mooi bedrag, te besteden bij Strak in Pakken.

Patrick Grossat is algemeen directeur van Vogelvrij SC. Hij denkt dat hij en zijn collega’s de prijs wonnen door echt als één team te werk te gaan. “Én we richten ons op een heel actueel probleem.” Dat laatste noemt ook jurylid Huiberts als een doorslaggevende factor: “De winnaars presenteerden heel sterke argumenten dat hun product de beste oplossing biedt. Ze maakten iets uit niets en hielden rekening met alle aspecten van een onderneming. En ze behaalden ook nog eens een uitstekend financieel resultaat met hun bedrijf.” In de jury zat onder anderen de Heerhugowaardse wethouder Monique Stam-de Nijs, die Economische Zaken en Duurzaamheid in haar portefeuille heeft.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.