Delft,
30
oktober
2018
|
07:32
Europe/Amsterdam

‘Een keertje struikelen is heel leerzaam’

Studente Precision Engineering Asmaa Bassiony Moustafa Nada en docent Philip Weersma

De opleiding Precision Engineering van Inholland Delft draait om het ontwerpen en bouwen van complexe systemen. Dat gaat op de miljoenste millimeter nauwkeurig. Fouten maken is vast geen optie. Of toch wel? Studente Asmaa Bassiony Moustafa Nada en docent Philip Weersma vertellen over uitglijers en leermomenten.

Bij Precision Engineering worden studenten opgeleid voor een carrière in de precisietechniek. In Nederland zijn veel bedrijven actief in die innovatieve en spannende sector. Bij de opleiding staat ‘harde techniek’ centraal, zegt studente Asmaa. Dat bevalt haar goed. “Ik hou van cijfers, dingen doorrekenen. Ik ben echt een calculator.” Niet alleen ontwerpen en doorrekenen zijn belangrijk. Uiteindelijk moet er een werkend product staan. Dat is soms nog een flinke uitdaging.

Een leuke, maar pittige opdracht was de ontwikkeling van een ABS, of automatisch remsysteem, voor fietswielen. Daar kwam onder andere flink wat programmeerwerk bij kijken. Asmaa: “In het begin ging dat compleet verkeerd! Met mijn projectgroep kwam ik erachter dat we de verkeerde insteek hadden gekozen. We moesten helemaal opnieuw beginnen.” “Tja, soms blijkt dat een systeem het niet doet, maar dan wordt het pas écht leuk!”, zegt Philip lachend.

We willen het probleem zelf begrijpen om er een eigen oplossing voor te vinden. Pas daarna vragen we de docent om advies. Zo leren we van onze eigen fouten.
Asmaa Bassiony Moustafa Nada, studente Precision Engineering

Leren van eigen fouten
Studenten moeten zelf op onderzoek uit, zegt Asmaa. “We willen het probleem zelf begrijpen om er een eigen oplossing voor te vinden. Pas daarna vragen we de docent om advies. Zo leren we van onze eigen fouten.” Philip: “Het lijkt makkelijk als een docent snel voordoet hoe je een probleem in de wiskunde of mechanica oplost, maar daar leer je vaak niets van. Studenten leren meer als ze zelf uitzoeken wat het probleem is.”

Asmaa vindt dat uitzoekwerk de allerleukste kant van haar opleiding. “We werken tijdens projecten in groepjes van drie of vier en brengen allemaal onze eigen ideeën in. Als we ergens tegenaan lopen, is er altijd wel iemand in de projectgroep die ziet wat er niet klopt. En natuurlijk is er Philip die ons tips geeft en waarschuwt als we op de verkeerde weg zitten.” Philip: “Soms zie ik de oplossing al en dan jeuken mijn vingers om het antwoord te geven.” Toch houdt hij zich dan in. “Werken in projectgroepen draait om samen fouten oplossen en achteraf denken: dat had ik beter zus en zo kunnen aanpakken. Een keertje struikelen is heel leerzaam.”

Bewijzen wat je kunt
Al sinds de middelbare school weet Asmaa dat ze een technische opleiding wil doen. De precisietechniek is grotendeels een ‘mannenwereldje’ – tenminste, voorlopig nog. Heeft ze het gevoel dat de lat voor haar hoger ligt, dat ze minder fouten mag maken? “Helemaal niet! Ik ben als vrouw dan wel in de minderheid, maar zie dat juist als een leuke uitdaging om te bewijzen wat ik kan. Ik doe zeker niet onder voor de mannen, sommige dingen doe ik beter. Ik vind dat deze opleiding perfect bij mij past.”

Dat wil niet zeggen dat Asmaa fouten maken altijd even makkelijk vindt. “Als ik in mijn eentje een opdracht moet maken en inleveren, voel ik extra druk om goed te presteren. Samenwerken is veiliger, je pakt sámen iets op. Als je alleen werkt, komt het op mij persoonlijk aan. Dan is het niet leuk als je erachter komt dat iets fout ging en je het over moet doen.”

Ruimte om fouten te maken
De opleiding biedt ruimte voor dat proces van trial and error en begeleid studenten erbij, zegt Philip. “In het onderwijs zijn we soms te veel bezig met fouten uitbannen. In ons wiskundeboek staan achterin de juiste antwoorden op de vragen, maar de praktijk ziet er anders uit. Onze docenten en studenten moeten fouten durven maken, zodat ze meer leren. Het leuke aan Precision Engineering is dat dat bij ons kan en mag!”

Wat maakt voor Asmaa alle trials and errors de moeite waard? “Dat ik er zélf, na veel nadenken en rekenen, achter kom waarom iets niet klopt of werkt. Als ik zo’n inzicht krijg, betekent dat dat ik die fout zelf nooit meer maak.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.