Rotterdam,
13
oktober
2021
|
15:54
Europe/Amsterdam

Een ondernemersdroom die uitkwam

Joop Opmeer_2

Wat jouw doel ook is, je komt er door stappen te zetten. Kleine en grote stappen en soms een stap terug. Belangrijk is dat je doorstapt. Joop Opmeer studeerde in 2017 af aan de opleiding Business Studies (toen HRM) bij Inholland Rotterdam. Hij zette een spraakmakende stap door zijn YOS Bottle te presenteren in het tv-programma Dragons’ Den. Nu loopt zijn eigen bedrijf als een trein!

Ondernemer in hart en nieren
Waarom Joop voor een economische studie koos? “Hoewel ik totaal niet uit een ondernemersfamilie kom, wilde ik altijd al ondernemer worden. Na mijn stage in het tweede studiejaar wist ik het zeker. Ik ben niet geschikt om voor een werkgever te werken. Ik had een ondernemersdroom. Ik wilde een product kopen in het Verre Oosten en dat dan online verkopen in Nederland.”

Fles en pillendoos in één
Joop vond de inspiratie voor de YOS Bottle veel dichter bij huis. "Mijn moeder moet al haar hele leven medicijnen slikken. Die vergat ze regelmatig in te nemen. Toen ging bij mij een lampje branden. Ik ontdekte dat zo’n 50.000 mensen per jaar in het ziekenhuis belanden omdat ze hun medicijnen niet goed innemen. Vaak ook omdat ze geen water bij de hand hadden." Hij had ruim anderhalve ton nodig om zijn fles op de markt te zetten. Met dank aan de producent en zijn ouders konden de eerste flessen gemaakt worden. “De verkoop ging eerst superslecht. Toen we besloten de flessen in meer kleuren te maken, ging het opeens heel hard. Binnen zes maanden had ik 200.000 euro omzet. Om te kunnen groeien had ik meer kapitaal nodig." En toen kwam Dragons’ Den. Topondernemer Michel Perridon was bereid te investeren in zijn waterfles met ingebouwde pillendoos.

Je leert meer door te doen en te durven, dan wanneer je voor de veilige weg kiest.

Leren = durven
Joop vindt het jammer dat er in zijn opleiding zo weinig aandacht was voor ondernemen. “Op elke school word je klaargestoomd voor een toekomst als werknemer. Over geld leerden we bijvoorbeeld nauwelijks iets. Terwijl ik nu merk hoe belangrijk dat is. Eigenlijk zou elke opleiding een vak 'ondernemen' moeten hebben. En misschien kunnen ook ondernemers eens een paar lessen geven.” Wel is hij het eens met het motto Leren = durven. “Je leert meer door te doen en te durven, dan wanneer je voor de veilige weg kiest.”

Hulp van Inholland
Wat Joop het meest is bijgebleven? De scriptietijd. “Ik ben mijn scriptiebegeleider Piet Pijpelink intens dankbaar. Inhoudelijk schrijven heb ik van hem geleerd. Hij vond dat ik de allerslechte scriptie ooit had geschreven. Telkens stuurde hij me terug: veel te oppervlakkig! Je moet meer de diepte in! Toen baalde ik enorm. Achteraf heb ik waanzinnig veel aan zijn lessen gehad. Ondernemen valt en staat tenslotte bij een goed businessplan.”

Scan in de lift van Inholland Rotterdam de QR-code van een andere schoen en lees nog meer verhalen!