Alkmaar,
30
januari
2017
|
10:18
Europe/Amsterdam

eHealth Café: lector Robotica ziet hightech toekomst voor zorg

Robot Pepper

Zorgkosten rijzen de pan uit, mede omdat de bevolking veroudert. Maar zorginstellingen willen kwalitatief goede (en zelfs steeds betere) zorg blijven leveren met minder personeel. Holland Health brengt ondernemers, instellingen en onderzoekers in de regio Noordwest Holland bijeen om deze en andere uitdagingen innovatief aan te gaan. Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland, wil daaraan bijdragen. Hij en robot Pepper spraken woensdag tijdens het eHealth Café in Alkmaar.

Het eHealth Café, in creatieve hotspot De TelefoonCentrale, maakte deel uit van de nationale e-healthweek, waarvoor in het hele land evenementen plaatsvinden over zorg en de nieuwste technologie. Inholland is al sinds 2009 op verschillende manieren bij stichting Holland Health betrokken, wist bezoeker en docent Kees Kuiper te vertellen. “In de afgelopen jaren kwamen dankzij de stichting allerlei samenwerkingsverbanden tot stand, bijvoorbeeld op het gebied van sport en voeding. De stichting kijkt verder dan alleen de zorg en betrekt ook de wetenschap erbij." Volgens hem namen al veel partijen deel, zoals Noordwest Ziekenhuisgroep en de GGZ.

Goede toepassingen
Kuiper omschrijft de sfeer bij evenementen van Holland Health als “hecht”. Komt dat misschien omdat de deelnemers dezelfde waarden delen? Zoals bezoeker Ruud Klerks van MOOCFactory het verwoordt: “Technologie is slechts een tool voor goede zorg voor mensen. Die laatsten zijn ons uitgangspunt.” Deze houding kwam in de presentaties van het eHealth Café terug. De voorzitter van Holland Health, Gerrit Eveleens, trapte de middag af met een terugblik op wat er vorig jaar bereikt is met projecten rond obesitas, nanotechnologie en nucleaire geneeskunde. Ook 2017 is er werk aan de winkel, aldus Eveleens: “Er is in de zorg verschrikkelijk veel mogelijk met moderne technologie, maar we moeten eerst goede toepassingen bedenken.”

Voorproefje van wat komen gaat
De bijdragen van de drie sprekers van de middag ademden Eveleens’ boodschap dat Holland Health midden in een proces van ontdekking zit, op weg naar een toekomstige, veel grotere rol voor e-health. Lector Cock Heemskerk gaf een overzicht van de stand van zaken rond zorgrobots. Hij werd geïntroduceerd door Pepper, een op afstand bediende ‘sociale’ robot. Pepper is slechts een voorproefje van wat er binnen afzienbare tijd komen gaat, daarvan is Heemskerk overtuigd. Zijn hightech-consultancybedrijf HIT investeert veel in de ontwikkeling van zorgrobot Rose. Technici werken er hard aan het zelfstandiger maken van deze robot, die is ontworpen voor praktische klussen in verzorgingshuizen en bij cliënten thuis. Straks kan Rose bijvoorbeeld zelf het juiste sapje uit de koelkast van de cliënt halen, of naar de juiste kamer navigeren met een stapel schone handdoeken.

Meer onderzoek in de praktijk
Heemskerk meldt na afloop van zijn presentatie dat er concrete plannen zijn voor een Europese subsidieaanvraag, samen met Holland Health. Hij wil met zijn lectoraat graag onderzoeken hoe hulpbehoevenden dankzij e-health langer veilig thuis kunnen wonen. Studenten en docenten van de onderwijsdomeinen Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW) en Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI) zullen volgens dit plan de (economische) meerwaarde van robotica aantonen. Dit geeft hen de kans om bij te blijven in een vakgebied dat zich erg snel ontwikkeld. De plannen van de lector passen in een nog op te richten Regionaal eHealth Center, gaf Frank Willenborg, programmadirecteur bij Holland Health, aan.

Beeldzorg en toezicht
De laatste sprekers, Peter Hendrikx (e-health coördinator bij zorgaanbieder Omring) en Henk Herman Nap (senior onderzoeker bij kenniscentrum Vilans) bespraken proeven met twee andere e-health-toepassingen, respectievelijk beeldzorg en toezichthoudende domotica. Bij beeldzorg ondersteunen wijkteams en verpleegkundigen een cliënt op afstand, via een tablet. Ze helpen bijvoorbeeld bij het plannen van het medicijngebruik. Met toezichthoudende domotica monitoren zorgverleners de bewegingen van dementerenden en andere cliënten die onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen, zoals mensen met een verstandelijke beperking. Zowel Hendrikx als Nap noemden observaties, aanbevelingen en verbeterpunten van deze toepassingen die veel potentie hebben nu er een gebrek aan zorgpersoneel dreigt.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.