Delft,
16
May
2017
|
12:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland: Holwerd on Sea

Holwerd aan Zee

Residents and politicians think the Frisian village of Holwerd and its surrounding area could do with an economic and ‘green’ boost. The municipality challenged students to come up with an innovative vision for the future. The plan by Ronald Berk, Nieck Alderliesten and Ruud Hendriks, all three Landscape and Environment Management (LEM) students at Inholland Delft, is extremely ambitious and comprehensive.

Ronald, Nieck en Ruud zien helemaal voor zich hoe Holwerd door een dijkdoorbraak en open vaarverbinding de Waddenzee weer omarmt. De drie LEM-studenten onderzochten de gevolgen en kansen voor natuurontwikkeling, toerisme, zilte landbouw, circulaire economie en duurzame energie. Nieck: “Wij hanteerden een integrale benadering die de natuur en economie een boost geeft, en daarmee de leefbaarheid van het gebied.” Zo zetten ze Holwerd weer op de kaart, en wel op een duurzame manier.

Schone energie
Dat laatste is volgens Nieck cruciaal: “Vorige generaties hebben op het gebied van klimaat, voedsel en energie veel steekjes laten vallen. Wij als jongeren moeten dat nu oplossen.” Daarom beschrijft het plan een zogeheten valmeer, waarmee schone energie opgewekt wordt. Maar het bevat veel meer. Nieck: “Samen met Ruud verzorgde ik het natuurgedeelte van het plan. Ik richtte me op ‘building with nature’ en watermanagement, Ruud op de buitendijkse kwelder, vegetatie en het recreatie- en toerismebeheer. Ten slotte focuste Ronald zich op duurzame energie en zilte teelt.”

Kritische experts
De studenten presenteerden hun visie in Biarritz, Frankrijk. Daar waren veel experts op het gebied van klimaatverandering en kustbeheer, die heel kritische vragen stelden. De uitdaging voor de studenten was om indruk te maken met een heel innovatief plan. Dat hebben ze alvast bereikt. “Een van de experts van de werkgroep die ons plan positief beoordeelde, bouwde mee aan de Deltawerken!” Bijzonder aan hun duurzame plan is de compleetheid, zegt Nieck. “We combineerden natuur, recreatie en waterveiligheid met het oog op klimaatverandering.” Net als in het werkveld moesten ze daarom met veel partijen samenwerken, zoals boeren, die door de terugkeer van zout water misschien moeten overgaan op zilte teelt.

Meer kansen voor studenten
Ronald, Nieck en Ruud zijn heel benieuwd of de Werkgroep delen uit hun plan zal uitwerken. Ruud: “Mocht het project doorgaan, dan zijn er zeker mogelijkheden voor onderzoek naar of ontwikkeling van een definitief plan voor Holwerd aan Zee, zowel voor mij als andere Inholland-studenten.” Door mee te doen aan de Wij Inholland award hopen de studenten hun plan een nieuwe impuls te geven!

Wij Inholland
The students have been nominated for the Wij Inholland award 2017. Wij Inholland offers students an opportunity to distinguish themselves with an innovative project. To be eligible, a project must be innovative in relation to one of the following themes: healthy, sustainable or creative. Other criteria require that the project is multidisciplinary, has an added value for the region and that it involves cooperating with a business, institution or municipality. The winning project group will receive help in implementing their project, such as promotional support or access to an extensive network of businesses in various sectors.

Comments (0)
Thank you for your message. It will be posted after approval.