Amsterdam,
06
juni
2023
|
13:39
Europe/Amsterdam

Enthousiaste scholieren tijdens Biologie Olympiade bij Inholland Amsterdam

Afgelopen week was Hogeschool Inholland voor de vierde keer host van de Biologie Olympiade Junior. Een jaarlijkse wedstrijd voor onderbouwleerlingen van het havo en vwo met een passie voor biologie. Aan de voorronde op middelbare scholen deden meer dan 7.600 scholieren mee. Na twee selectierondes bleven de beste 20 finalisten (10 havo en 10 vwo) over. Zij waren te gast bij de Life Sciences & Chemistry opleidingen van Hogeschool Inholland in het OZW-gebouw en de laboratoria aan de Naaldwijkstraat in Amsterdam. Tijdens een tweedaagse finale verdiepten de scholieren zich in DNA-onderzoek van tomatenplanten. Uiteindelijk gingen vwo-leerling Rutger Aalberts van het Pieter Zandt SG in Kampen en havo-leerling Jorinde Griep van het Plein in Joure er met de winst vandoor.

Experiment en theorie 
De finalisten besteedden de eerste dag veel tijd in het laboratorium: werken met een pipet, DNA vrijmaken uit celmateriaal en dit vermenigvuldigen met PCR. Dit waren allemaal technieken die nog niemand op school had gebruikt, maar onder begeleiding van ervaren laboranten kregen de leerlingen het werk snel in de vingers. “Dit was echt leuk! Experimenteren met DNA en onderzoeken welke eigenschappen ‘onze’ tomaat had, zoiets wil ik vaker doen”, aldus winnares Jorinde. Er was ook vakkundige theoretische uitleg door Rik Bartels, oud-docent, en lector Nelleke Kreike.“Moderne plantveredeling is ontzettend mooi en belangrijk,” zegt Nelleke, “en het maakt mij blij dat deze wetenschappers van de toekomst zich hier met zoveel enthousiasme in wilden verdiepen.” 

Van het labonderzoek maakten de finalisten een poster die werd beoordeeld door een kritische jury. Dit telde samen met het resultaat van een pittige theorietoets op tot de einduitslag. 

Moderne plantveredeling is ontzettend mooi en belangrijk en het maakt mij blij dat deze wetenschappers van de toekomst zich hier met zoveel enthousiasme in wilden verdiepen

Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology aan Hogeschool Inholland
Persfoto-Biologie-Olympiade-Junior-2023

In de prijzen 
In aanwezigheid van trotse ouders en middelbare schooldocenten werden tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaars van de finaledagen bekend gemaakt. Manager Onderwijs & Bedrijfsvoering Chris Buijsman reikte namens Inholland de prijzen uit. Alle finalisten werden in het zonnetje gezet en de winnaars werden extra beloond met een mooie medaille en een wisselbeker voor school. Voor winnaar Rutger begint zaterdag nog een olympiade: “Ik doe ook mee aan de tweede ronde van de wiskundeolympiade”. Op de vraag wat er dan leuker is antwoordt hij, “biologie, altijd!”