Alkmaar,
04
december
2018
|
11:46
Europe/Amsterdam

Expertdagen Pabo geven toekomstige leerkrachten veel kennis

Studeer je aan de Pabo, nou dan bofte je de afgelopen tijd! Toekomstige leerkrachten deden vorige maand veel kennis op bij de Expertdagen van Inholland Pabo Alkmaar. 'Normaal is niet iedereen gelijk' luidde het thema van de drie dagen, met een bomvol programma voor 45 tweede- en derdejaarsstudenten. De Pabo-studenten lieten zich inspireren door experts met kennis over hun vakgebied in relatie tot passend onderwijs. “Goede opzet en interessante onderwerpen. Ik werd gepakt door de onderwerpen en vind ze erg nuttig voor de praktijk”, vertelt Danny. “Interessant, leerzaam en bruikbaar!”, vult Lisa Wessels aan. Ook de Sint kwam nog langs (zie video).

Programma
Joëlle Tiebie-Woudstra, docent pedagogiek en Karin Leliveld, docent rekenen bij Pabo Alkmaar openden de Expertdagen. Op de eerste dag ging het over passend onderwijs, expert Anke Weber Smit vertelde over hoogsensitiviteit en de middag werd afgesloten met de soms aangrijpende verhalen van stichting No Kidding, over hoe je kindermishandeling voorkomt. “Aangrijpend en waargebeurd”, zegt Angela. “Heel indrukwekkend”, voegt Ilse toe.

download
Video onderwijs met gebaren expertdag Pabo

Thema’s
Op de andere Expertdagen zijn deskundigen aan het woord over onder andere hoogbegaafdheid, de kracht van gebaren, het zieke kind en gesprekken zonder schuldvraag. 'Aandachtsfunctionaris' Deet Stelder  behandelde het thema kindermishandeling en huiselijk geweld. Student Danny vertelt daarover: “Je kreeg goede informatie over hoe te handelen bij vermoeden van kindermishandelen en goede voorbeelden uit de praktijk.” Lisa zegt hierover: “Elkaar zien is belangrijker dan praten.”

De kracht van gebaren
Lisette Jongh van Onderwijs Met Gebaren opende de tweede Expertdag. Student Bas Disseldorp zegt: “Een interactieve en leerzame workshop” en “Lekker actief, leuk, inspirerend en leerzaam!” Carla Hendriks en Meike Oostermeijer vertelden de studenten over hoe je als leerkracht om kunt gaan met een ziek kind. Esther Grudelbach ging in op ‘gesprekken zonder schuldvraag’ en expert Katrien Rood sloot af met het thema hoogbegaafdheid. 

Organisatie
“Leuke sprekers die uit het vak komen”, zegt Angela na afloop. “Vooral dat het zo verschillend is en dat het allemaal onderwerpen zijn die je tegen kunt komen." "Ik vond het erg interessant en inspirerend en ik neem het zeker mee in mijn verdere loopbaan”, vult student Bente van Zelst aan. “Boeiende en inspirerende dagen!”, vindt ook Melissa de Vries. “De Expertdagen zijn voor mij heel inspirerend geweest. Ik heb kennis en ervaringen opgedaan die ik meeneem in mijn toekomst als leerkracht”, sluit studente Isa Schilder af.

Joëlle Tiebie-Woudstra organiseerde de Expertdagen samen met docenten en studenten. “Ik kijk er met veel voldoening op terug en vind het zeer waardevol dat onze studenten zoveel kennis over passend onderwijs in relatie met de verschillende vakgebieden hebben opgedaan. Deze kennis kunnen studenten direct inzetten in de praktijk in het belang van het kind."

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.