Alkmaar,
04
december
2019
|
09:39
Europe/Amsterdam

Expertdagen Pabo: verrijken, verdiepen en verbinden

De Expertdagen van Inholland Pabo Alkmaar groeien met het jaar. "Wat een betekenisvolle onderwerpen die je kunt tegenkomen in de praktijk. Veel geleerd en vooral nieuwe dingen gehoord”, geven studenten van de opleidingen Pabo Alkmaar en Social Work aan. Dit jaar is Pabo Alkmaar een succesvolle samenwerking aangegaan met de opleiding Social Work en beide opleidingen willen dit voortzetten. De dagen bieden elke nieuw jaar nog meer interessante experts, gastsprekers en ook oud-studenten zijn aan het woord.

download

Experts aan het woord
Toekomstige leerkrachten en ook studenten van de opleiding Social Work deden de afgelopen maand veel kennis op bij de Expertdagen van Pabo Alkmaar. Op de laatste expertdag eind november kwamen experts over het thema ‘scheiding’ aan het woord en sluiten ook derdejaarsstudenten van de opleiding Social Work aan. “We zien dat het studenten verrijkt om vanuit verschillende beroepsperspectieven casuïstiek te bespreken. We leren van en met elkaar”, aldus docent pedagogiek Joëlle Tiebie-Woudstra. Op de vorige twee Expertdagen deze maand zijn de volgende thema’s aan bod gekomen: internationaal onderwijs, het zieke kind, communicatie met gebaren, faalangst, yoga en het kind en kindermishandeling.

Internationaal onderwijs
Özlem Özkan, expert internationaal onderwijs en oud-student, startte de Expertdagen met haar lezing ‘De wijde wereld in’. Ik was pas 17 jaar toen ik startte aan de Pabo bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Jaren later, nadat ik veel ervaring heb opgedaan in het internationale onderwijs en dat te geven in het buitenland en het feit dat ik een 'third culture kid' (TCK) ben heeft mij er toe gebracht om terug te komen bij de opleiding waar ik het vak van leerkracht geleerd heb van mijn docenten. Ik heb een aantal jaren les gegeven op een internationale school in Istanbul in Turkije. De lezing die ik heb gegeven op de Expertdagen voor derdejaarsstudenten van Pabo Alkmaar was een samenvatting van mijn ervaringen met culturele diversiteit en mijn leservaring op Istanbul International School. Ook heb ik verteld over TCK's en hun ouders, over de mogelijkheden en uitdagingen voor een TCK en mijn eigen ervaringen.” 

Zoals Maya Angelou zei: “When you get, give. When you learn, teach”. “Het is geweldig dat ik een wederdienst kon doen van hetgene dat ik geleerd heb en dat ik nu terug was bij mijn oude hogeschool en opleiding.” De studenten waar zeer geïnteresseerd in het verhaal van Özlem. “Heel mooi om internationale ervaring op te doen! Een mogelijkheid waar je niet direct aan denkt. Moet je dan heel goed in Engels zijn? En het zal best een goed salaris opleveren, toch als je in het buitenland lesgeeft op een internationale school?”, vraagt een student.

Ervaringen
Op de Expertdag die over het thema ‘scheiding’ gaat, geeft Pabo-student Collin aan: "Samen kom je verder dan alleen!" De studenten hebben goede ervaringen opgedaan op alle Expertdagen Pabo. Studente Lisanne geeft aan: "Ik vond de Expertdagen betekenisvol en informatief". Celine vertelt: "Leerzaam en blijf je altijd ontwikkelen.” Studente Michelle vindt: “Ik vind het top dat het programma van de Expertdagen zo gevarieerd is en ik vind de workshops erg nuttig voor ons onderzoek”. Een student sluit af: "Betekenisvolle onderwerpen die je kunt tegenkomen in de praktijk. Veel geleerd en vooral nieuwe dingen gehoord.”