Delft,
23
februari
2021
|
13:54
Europe/Amsterdam

Food-studenten ontwikkelen 'saucijzenbites' van ganzenvlees

Een saucijzenbroodje gemaakt van ganzenvlees? Willemijn ter Hoor, Joerie Bos, Kirsten van Delft, Marleen van Steekelenburg, Zinzi Slort, Demi Blom en Cas Lepelaar draaien hun hand er niet voor om. Voor het vak culinaire productontwikkeling startten de studenten Food Commerce & Technology van Inholland Delft het bedrijf Saucijs Uniq. En ‘uniq’ is het zeker! 

De baas van het stagebedrijf van Demi had als hobby jagen, vooral op watervogels. Zo kwamen de studenten er achter dat er op dit moment in Nederland sprake is van een overschot aan ganzenvlees. “Het leek ons daarom een mooie aansluiting om een bijdrage te leveren aan dit maatschappelijke probleem”, vertelt Demi. Na lang brainstormen ontstond het idee om iets te doen aan het overschot en ganzenvlees te verwerken in een saucijzenbroodje. Om zo ook voedselverspilling tegen te gaan.

Saucijzenbites
“Gans is wel een lastig product, mensen vinden het een spannend idee om ganzenvlees te eten omdat ze er vaak niet bekend mee zijn”, zegt Willemijn. Dus is er besloten om dit vlees te verpakken in bladerdeeg en een saucijzenbroodje te ontwikkelen. Na het proeven merkten we dat het wel een hele grote hap was, het vulde heel erg. Daarom is er besloten om één saucijzenbroodje in drieën te snijden en er kleine bites van te maken. “Zo is het een stuk toegankelijker”, vertelt Willemijn.

De echte levensgenieter
Met de saucijzenbites focust Saucijs Uniq zich op bourgondiërs, de échte levensgenieters. Al is het momenteel nog wel lastig om het product aan de man te krijgen vanwege corona. “We willen ons vooral richten op de horeca, mensen staan in een restaurant er dan vaak meer voor open”, zegt Willemijn.

download
Pitch Saucijs Uniq

Een superinitiatief
We krijgen heel veel positieve reacties van mensen die verrast reageren op de bites. “Zo zijn we naar Noord-Holland gereden waar eem man  uiteindelijk vier dozen bites bestelde. Hij was zo enthousiast!”, zegt Kirsten. Ook de jagers vinden het een superinitiatief omdat zij niet meer wisten wat ze met het vlees moesten doen. “Ze hebben zelfs aangeboden het vlees aan ons te verkopen”, zegt Kirsten.

Unieke smaakcombinaties
De studenten schakelden de hulp in van het stagebedrijf van Joerie, kruiden- en specerijenfabrikant Verstegen. Samen met Verstegen creeerden ze vervolgens drie unieke smaakcombinaties. Saucijs Uniq biedt dan ook drie verschillende variaties van saucijzenbites aan: traditioneel, tijm en paddenstoelen-sesam.

Toekomstperspectief
De ambitie is zeker aanwezig binnen het team, ze denken er over na om het ganzenvlees in andere producten te verwerken. Zo is er, in samenwerking met studenten van de Willem de Kooning Academie, de ganzenbitterbal op de markt gebracht. Nu is het plan om na het afstuderen de productie te vergroten en uiteindelijk een mooie plek in de horeca en de foodservice te veroveren.

Wil jij ook een heerlijk pakket aan Saucijzenbites bestellen van Saucijs Uniq? Dat kan! Via de website is het mogelijk om een doos te bestellen. Volg daarnaast @saucijsuniq via Instagram of via Facebook Saucijs Uniq.