Alkmaar, Haarlem,
14
februari
2023
|
09:38
Europe/Amsterdam

Fun maar ook keihard aan de bak tijdens Hackathon Planet Texel

Studenten werken multidisciplinair samen aan energietransitie op Texel

Vijf dagen lang intern op Texel op zoek naar oplossingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en samenleving. Die uitdaging gingen zestien studenten van verschillende opleidingen van Hogeschool Inholland begin februari aan tijdens de vijfde Hackathon Planet Texel. Zij kregen zo de unieke kans om samen te werken met bedrijven en overheden en te leren van hun topdeskundigen. Aan het einde van de week mochten zij hun out-of-the-box resultaten presenteren aan een professionele jury.

Aan Planet Texel deden tweede-, derde- en vierdejaarsstudenten van Business Studies, Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Bouwmanagement & Vastgoed van Inholland-locaties Haarlem en Alkmaar mee. 

“Het is reuzeintensief, maar ontzettend de moeite waard!” zegt Kaitlyn Fullinck, derdejaarsstudent Bouwmanagement & Vastgoed in Haarlem. “Je hebt één volle werkweek, waarin je in kleine teams een duurzaam plan realiseert voor een actueel probleem. Dat is samen nadenken, samen moe zijn en vooral samen heel veel lachen. Zo ontstaat echte kameraadschap.”

Onderdeel van de Kenniswerkplaats Texel
De studenten worden uitgedaagd om na te denken over een wicked problem dat echt speelt op Texel, legt projectleider Jos van Dam uit. “Het thema was dit jaar Energie in Balans: hoe kun je meer energie opwekken, hoe breng je het gebruik omlaag en hoe houd je het betaalbaar voor iedereen?” De creatieve ideeën die hier ontstaan, kunnen na de Hackathon verder uitgewerkt worden door studenten vanuit de Kenniswerkplaats Texel, een samenwerking die oorspronkelijk is opgericht door gemeente Texel en Hogeschool Inholland. Inmiddels vallen ook de ondernemersvereniging TOP, OSG De Hogeberg (vo), Vonk (mbo) en enkele universiteiten daaronder. “Het doel van de Kenniswerkplaats is om studenten praktijkervaring te bieden om zo een bijdrage te leveren aan lokale maatschappelijke en economische vraagstukken, zoals verduurzaming, betere bereikbaarheid of verjonging op het eiland”, aldus Pepijn Lijklema namens Texlabs, die de initiatieven op Texel vanuit de Kenniswerkplaats koppelt en opschaalt. 

Van en met elkaar leren
Voor Kars Mönch (derdejaarsstudent Business Studies) was de Hackathon-week vorig jaar een onvergetelijke ervaring. Dit jaar ging hij mee als studentencoach. “Met name het multidisciplinaire karakter is fantastisch. Het helpt je om buiten de kaders van je eigen opleiding te denken en samen kom je tot heel andere oplossingen dan in je eentje.” De studenten komen elk jaar weer op iets totaal anders uit dan ze op dag één hadden gedacht, vindt ook docent-coach Nicole van Dinteren. “En om die ontwikkeling, die ontdekkingsreis, te mogen begeleiden, dat is waanzinnig mooi. Van mij mag dit veel vaker gebeuren – gelukkig krijgt dit soort onderwijs steeds meer een plek in het curriculum.”

Vrienden voor het leven
Het team van Kaitlyn zocht de duurzame oplossing in schone energieopwekking door middel van windmolens. “Wij wilden iets waar de Texelaars zélf profijt van hebben, in plaats van alleen de energiemaatschappij. Hiervoor liggen de vergunningen in principe klaar, het moet alleen nog zo geregeld worden dat Texel kan aansluiten.” Kaitlyn werkte samen met studenten Bouwkunde, Werktuigbouwkunde en Business Studies. “We hebben allemaal een ander soort kennis, dus het was in het begin wel even stoeien welke kant we op wilden. Maar je leert goed te luisteren en te overleggen en in die zin bereidt zo’n week perfect voor op de praktijk later.”

Verdieping
In het programma was ruimte voor gesprekken met bewoners, een energiespel, een politiek rollenspel op het gemeentehuis. Ook waren er lessen en workshops van diverse experts, waaronder een pittige pitchtraining. “Dat is binnenkomen, pitchen en directe persoonlijke feedback, waarmee ze gelijk aan de slag gaan. In carrouselvorm (per student vier korte rondes) dus er wordt in korte tijd heel veel geoefend. Het gave is dat we trainen op hun eigen kwaliteiten: waar ligt jouw kracht, hoe ga je jezelf met jouw capaciteiten ontwikkelen? En dan zie je ze groeien.”

De jeugd heeft de toekomst
Texel wil in 2030 voor 50 procent reductie van broeikasemissies halen. Fons Nonnekes, tweedejaarsstudent Business Studies in Alkmaar, en teamgenoten focusten daarom op de ontwikkeling van educatiemateriaal op scholen. “Als het gaat leven bij de jeugd, brengen zij het vanzelf over op hun ouders en grootouders. Superinteressant vond ik de gastsprekers, zoals Fred Gardner (over golfenergie) of lector Guido Stompf (Design Thinking), maar minstens zo leerzaam was de intense samenwerking met mensen die anders denken dan jij. Ongelooflijk dat je in zo’n kort tijdsbestek zoiets concreets kunt realiseren met elkaar.” 

Planet Texel wordt vanaf september volgend jaar aangeboden als onderdeel van een (nieuwe) minor waarin een Hackathon is opgenomen. Voor meer informatie: jos.vandam@inholland.nl. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Jos
14
February
2023
Vet cool makkers