10
mei
2022
|
07:20
Europe/Amsterdam

Gebruikerstest Weten & Regelen – Met waardevolle feedback naar een nog betere structuur

Iris_mockup_1600px_crop_01

Ruim 300 collega’s en bijna 200 studenten hebben afgelopen maand meegedaan aan de gebruikerstest over de informatievoorziening Weten & Regelen op Iris. We danken iedereen voor de waardevolle feedback! Deze gebruiken we Weten & Regelen nog beter in te richten en aan te laten sluiten op jullie wensen en behoeften. 

We hebben deelnemers van de gebruikerstest gevraagd de structuur van Weten & Regelen te beoordelen aan de hand van meerdere ‘taken’. Door deze taken uit te voeren konden collega’s en studenten aangeven waar zij bepaalde informatie in Weten & Regelen verwachten. Verder konden ze aangeven of er onderwerpen missen in Weten & Regelen en een mening geven over de informatievoorziening en het intranet Iris als geheel. 

Conclusies 
Met de resultaten van deze gebruikerstest zoomen we vooral in op de ‘onvoldoende scorende taken’ waarbij de vindbaarheid van bepaalde informatie te wensen overlaat. Dit doen we onder andere door middel van een vervolgonderzoek onder een deel van de respondenten. We kijken wat de verwachting van deelnemers was, hoe we de vindbaarheid kunnen verbeteren en wat we er in het algemeen van kunnen leren. We zullen ook naamgevingen wijzigen, bestaande onderwerpen herstructureren en titels verduidelijken. 

Ook gaan we aan de slag met de door studenten en collega’s aangeleverde zoekwoorden. Dit alles om Weten & Regelen blijvend te verbeteren, zodat iedereen weet waar welke informatie gevonden kan worden. 

Opvallende resultaten collega’s 
Dankzij de gebruikerstest kunnen wij zien waar de structuur van Weten & Regelen al klopt en waar we kunnen verbeteren. Ruim 40 procent van de collega’s kwam in de aangegeven taken uit op het ‘juiste eindpunt’. Een voorbeeld: je bent van plan om met de auto naar Inholland Diemen te komen. Zoek op wat de parkeermogelijkheden zijn. In dit geval volgde 77 procent het juiste pad en vond de benodigde informatie via Weten & Regelen. 

In andere gevallen behoeft de ‘zoekroute’ verbetering. Zo verwachtten veel respondenten informatie over vertrouwenspersonen te vinden onder het thema ‘persoonlijke veiligheid’. Inmiddels is het onderwerp naar dit thema verplaatst. 

94,3 procent van de collega's gebruikt Weten & Regelen. Ruim 81 procent gebruikt de zoekfunctie op Iris, al geeft een ruime meerderheid van collega’s aan dat bepaalde zoekwoorden geen resultaat hebben opgeleverd. 

Opvallende resultaten studenten 
Met betrekking tot de taken kwamen meer studenten dan collega’s (64 procent) bij het correcte eindpunt. Taken met de hoogste successcore (meer dan 70 procent) waren om op te zoeken hoe je een studieruimte of groepsruimte moet reserveren en wat je kunt doen als jet het niet eens bent met de beoordeling van een tentamen. Ook hier was de wens om informatie over vertrouwenspersonen te verplaatsen, wat inmiddels gebeurd is. 

Ruim 43 procent gebruikt de zoekfunctie in Weten & Regelen om informatie te vinden. Ruim 46 procent geeft aan dat er bepaalde zoekwoorden zijn die geen resultaat opleveren. Bijna 16 procent geeft aan onderwerpen te missen. Van de studenten geeft 38 procent aan de omgeving Weten & Regelen (nog) niet te kennen. 

Van de respondenten heeft een klein deel de Engelstalige gebruikerstest gedaan. Hoewel het om een zeer beperkt aantal respondenten gaat, komen de scores en resultaten van de Engelstalige studenten redelijk overeen en daarmee ook de conclusies. 

Heb jij na het lezen van dit artikel vragen over de gebruikerstest of wil je aanvullende feedback delen laat het ons dan gerust weten. Stuur een mail aan iris@inholland.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.