Diemen,
09
april
2019
|
10:55
Europe/Amsterdam

Gelijkheid en rechten van vrouwen centraal tijdens InDebat 2019

Op woensdag 10 april bij Inholland in Diemen

Gelijkheid en rechten van vrouwen staan woensdag 10 april centraal tijdens InDebat, waar studenten van de opleiding Business IT & Management en Associate degree IT Service Management met elkaar in discussie gaan. De stellingen van het debattoernooi zijn gekoppeld aan de Inholland-thema’s creatief, gezond, duurzaam, diversiteit en studiesucces. Awards zijn er voor de beste debater en de beste debatgroep. Ook aanwezig zijn collegevoorzitter Jet de Ranitz en collegelid Marcel Nollen.

Een dag vóór Girlsday, sluit InDebat met enkele stellingen ook aan op dit evenement waar meisjes kennis kunnen maken met bèta, techniek en ICT. Tijdens Girlsday op donderdag 11 april openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

Thema: Creative future en passend bij Girlsday
Stelling: Technologiebedrijven moeten belastingvoordeel krijgen voor het aantrekken van vrouwen

Maatschappelijke vraagstukken vragen steeds om nieuwe creatieve oplossingen, waar technologiebedrijven aan bijdragen. Het aantal vrouwen is echter laag in de technologiesector. Moeten technologiebedrijven belastingvoordeel krijgen om vrouwen aan te trekken?

Thema: De gezonde samenleving
Stelling: Abortuswetgeving moet bepaald worden door referenda waarbij alleen vrouwen mogen stemmen.

We willen een samenleving waarin iedereen zo gezond en sociaal mogelijk leeft. Een medische behandeling waar maatschappelijke discussies over zijn is het plegen van abortus. Zou de wetgeving rond abortus bepaald moeten worden door referenda waarbij alleen vrouwen stemrecht hebben?

Thema: Werken aan duurzame oplossingen
Stelling: Landen die vrouwenrechten stelselmatig schenden moeten geen ontwikkelingshulp krijgen.

De roep om samen op zoek te gaan naar duurzame oplossingen voor onze samenleving neemt toe. Duurzaamheid gaat daarbij niet alleen om een beter milieu, maar breder ook over een meer sociale, veilige en stabiele samenleving. Daarom de vraag: moeten we landen die vrouwenrechten blijven schenden ontwikkelingshulp bieden?

Thema: Diversiteit
Stelling: In openbare gebouwen moeten genderneutrale wc’s komen.

In onze diverse maatschappij streven we naar inclusiviteit van allerlei groepen. Of het nu gaat om geslacht, godsdienst, handicap, huidskleur of politieke voorkeur. Ook worden we ons steeds bewuster van verschillen in gender. Moeten we hier ook rekening mee houden door genderneutrale wc’s aan te bieden?

De stelling voor het finaledebat:

Thema: Studiesucces en passend bij Girlsday
Stelling: Vrouwen moeten een sterke financiële prikkel krijgen om voor ICT-studies te kiezen.

Goede voorlichting, kwalitatief onderwijs, intensieve begeleiding en gemotiveerde studenten dragen allemaal bij aan succesvol onderwijs. Toch beginnen relatief vrouwen aan een ICT-opleiding. Zouden zij hiertoe een financiële prikkel moeten krijgen?

Wanneer: woensdag 10 april van 12.00 tot 17.00 uur
Waar: auditorium Inholland Diemen
Contact: arsjaad.imami@inholland.nl