Haarlem,
07
oktober
2019
|
08:43
Europe/Amsterdam

Gemeente Haarlem en Inholland tekenen intentieverklaring Citylab

Om een integrale en interdisciplinaire samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven te realiseren, hebben de gemeente Haarlem en Inholland Haarlem de intentieverklaring Citylab ondertekend. Ondertekenaars waren Maaike Patist, directeur/loco-secretaris gemeente Haarlem en Zandvoort, en Marij Urlings, directeur van het Domein Creative Business Inholland (zie foto).

Gemeente en hogeschool werken al langer samen op diverse terreinen, maar dit was tot nu toe vooral projectgericht, met studenten van een specifieke opleiding of discipline. In 2018 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats over de mogelijkheden voor een langdurige en interdisciplinaire samenwerking. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst zijn alle plannen nu concreet geworden: Citylab Haarlem gaat in februari 2020 van start.

Het Citylab is het concept waarin studenten van verschillende opleidingen en domeinen zich buigen over concrete maatschappelijke vraagstukken uit de stad zelf, ingegeven door bedrijfsleven en onderwijsinstelling. Ieder resultaat van Citylab is een co-creatie tussen studenten en professionals vanuit overheid, ondernemingen en onderwijs.

Duurzame stedelijke ontwikkelingen
“Studenten gaan straks echt dingen uitzoeken”, zegt Maaike Patist. “Neem nou de 40-40-20-doelstelling van dit college, die moet zorgen voor voldoende sociale en middeldure nieuwbouwwoningen in de stad. Wat betekent dat concreet voor bijvoorbeeld een wijk als Schalkwijk? Dan heb je het over onderzoek van duurzame, stedelijke ontwikkelingen! En dat dan meenemen in hoe je omgaat met je ambities als stad, dat is ontzettend waardevol.”

Marij Urlings vult aan: “Onze studenten hebben straks grote impact op maatschappelijke vraagstukken in de wijk en heel Haarlem. Die impact krijgen wij alleen zichtbaar door samen te werken - met de gemeente, maar ook met bedrijven en onderzoekers. Het is daarbij van belang dat we niet nalaten ook altijd te blijven zoeken naar betekenis op grotere schaal.”

Beroepsauthentieke context
Inholland wil de komende jaren verder inzetten op de uitwerking en realisatie van de ‘Inholland-professional’. Men zoekt daarvoor nieuwe werkwijzen met als belangrijke pijlers: het opdoen van directe kennis in de beroepspraktijk, opleiding en ontwikkeling in een beroepsauthentieke context, en samenwerking met medestudenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld. In het Citylab komen deze drie pijlers volledig samen.

Centrale werkplek is het voormalig Slachthuis in Haarlem-Oost. “Zo’n fysieke, eigen plek is heel belangrijk”, benadrukken zowel dr. Han van Kleef, associate lector Innovatie & Ondernemen en aanjager van de multidisciplinaire samenwerking Citylab, als Peggy van Schijndel, manager Onderzoek en Innovatie bij Inholland. Van Kleef: “Bij Business Studies gaat het over creating shared values en om daartoe te komen moet je elkaar ook ontmoeten in shared space. En dat is dit.”

Pionieren
De organisatie en uitvoering zijn in handen van kwartiermakers Jorien Stoop, communitymanager Start Up Campus Haarlem (SUCH) en Maaike Stoop, strategisch beleidsadviseur bij de gemeente. Aan hen de taak om in samenwerking met vertegenwoordigers van de kennisinstellingen vraagstukken te vertalen naar het onderwijs en naar onderzoeksopdrachten. Ook vormen zij de brug tussen alle betrokken partijen. “In het Citylab is er volop ruimte om te experimenteren, om te pionieren. Het is mooi dat er vanuit de gemeente al volop aanvragen liggen, maar het belangrijkste is dat de studenten zich deze plek eigen maken en er zelf echt iets aan hebben.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.