Den Haag,
14
juni
2017
|
11:20
Europe/Amsterdam

Geslaagde voorlichtingsmiddag post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider

Ambitieuze interne cultuurcoördinatoren (ICC’ers) deden onlangs veel nieuwe kennis en inspiratie op tijdens de geslaagde voorlichtingsmiddag over de post-hbo-opleiding Cultuurbegeleider bij Inholland Academy in Den Haag. Kern van de bijeenkomst was de belangrijke bijdrage die cultuureducatie levert aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfredzame, verantwoordelijke en vaardige wereldburgers. De aanwezigen genoten van boeiende presentaties, ervaringsverhalen en uitgebreide opleidingsinformatie over dit bijzondere nascholingstraject. 

De inleiding werd verzorgd door de docenten Marije de Vries (foto links) en Desiree Monsantofils. Zij gaven als inhoudelijk deskundigen en procesbegeleiders een uitgebreide toelichting op de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider. Tevens kregen de aanwezigen een duidelijk beeld voorgeschoteld van hetgeen de opleiding vraagt en oplevert, voor zowel de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer als ontwikkeling van de eigen schoolorganisatie. 

Passie en plezier
Oud-deelnemer en cultuurbegeleider Truus Hermkens (foto onder, rechts) hield een gloedvol betoog over wat de opleiding bij haar teweeg heeft gebracht en hoe deze heeft aangesloten bij haar passie en plezier in cultuureducatie. Zij vertelde hoe zij het team op haar school in beweging heeft gekregen, hoe dit op gezamenlijke wijze is gebeurd en tot welke fraaie opbrengsten dit heeft geleid. Op enthousiaste wijze schetste Truus Hermkens de aanwezigen een vergezicht en gaf zij een inkijkje in de manier waarop zij cultuureducatie vorm heeft kunnen geven op haar school.

De Vereniging voor Cultuurprofielscholen
Martijn ten Broeke, bestuurslid van De Vereniging voor Cultuurprofielscholen, benadrukte dat een cultuurbegeleider de rol en taak heeft om binnen de school of binnen het bestuur die inhoudelijk deskundige te zijn in het brede veld van cultuureducatie en partnerschap in de eigen regio. Een professional die collega’s begeleidt in het proces om cultuureducatie daadwerkelijk een vaste en betekenisvolle plaats te geven in het onderwijsaanbod aan de kinderen op school.

Subsidie voor ICC’ers
Ter sprake kwam ook de subsidie die bedoeld is voor leerkrachten in het basisonderwijs die zich verder willen specialiseren in cultuureducatie. Voorwaarde is dat aanvragers de cursus Interne Cultuurcoördinator (ICC-cursus) succesvol hebben afgerond of taken uitvoeren op het gebied van cultuureducatie. De subsidie dekt de opleidingskosten zoals cursusgeld, literatuur, 10 procent van de reiskosten en vervangingskosten. Een geweldige kans dus.

De subsidie kan vanaf september bij DUO in Groningen worden aangevraagd. De regeling gaat definitief in september van start na publicatie in de Staatscourant in juli 2017.

Meer informatie?
De post-hbo opleiding Cultuurbegeleider start op woensdag 4 oktober 2017 in Den Haag en Haarlem. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Bezoek voor uitgebreide opleidingsinformatie en inschrijving de website van Inholland Academy: 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.