Amsterdam,
29
maart
2019
|
08:44
Europe/Amsterdam

Gezamenlijke aanpak tekort studentenwoningen in Amsterdam

IMG-20190328-WA0014

De gemeente Amsterdam, studentenhuisvesters, onderwijsinstellingen, waaronder Hogeschool Inholland, en vertegenwoordigers van studenten slaan de handen ineen om het tekort van 9.400 studentenwoningen terug te dringen. Dit doen ze onder andere door het bijbouwen studentenwoningen en meer woningen vrij te maken in bestaande panden. Dit staat in het Convenant Studentenhuisvesting Amsterdam, dat op 28 maart is ondertekend, tijdens de opening van 80 studentenkamers in de Oudemanhuispoort.

Door de schaarste op de woningmarkt en de hoge prijzen kunnen studenten vaak niet terecht in Amsterdam. Het is belangrijk dat jongeren een betere positie krijgen op de woningmarkt. Met dit convenant onderstrepen de partijen dit gemeenschappelijke belang. De betrokken partijen zetten zich samen in voor meer woningen voor studenten in zowel in bestaande panden als in nieuwbouw, tijdelijk of permanent, met zelfstandig of gedeelde voorzieningen. Ook sturen de partijen op een ‘gebalanceerde instroom’ van studenten, bijvoorbeeld door terughoudend te zijn in de werving van studenten uit het buitenland. Daarnaast wordt er één gezamenlijk aanbodplatform opgericht. Tot slot: het is belangrijk dat studenten goed weten wat hun rechten zijn en waar ze terecht kunnen met vragen hierover. De medewerkers van !Woon (wooninfo.nl) kunnen hierbij gratis helpen.

80 studentenkamers Oudemanhuispoort
De ondertekening vond plaats tijdens de feestelijke opening van betaalbare 80 studentenwoningen in de Oudemanhuispoort. De kamers, met gedeeld sanitair en keukens, kosten gemiddeld 375 euro per maand (exclusief servicekosten). Dit is een mooi voorbeeld van hoe studentenwoningen in bestaande bouw gerealiseerd kunnen worden.

Ondertekenaars van het convenant
De volgende partijen ondertekenden het convenant: Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, Hogere Hotelschool, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Gerrit Rietveld Academie, studentenhuisvesters De Key en DUWO, studentenorganisatie ASVA en de Gemeente Amsterdam.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.