Alkmaar,
05
november
2019
|
09:47
Europe/Amsterdam

Groen licht voor ontwikkelen nieuwe Associate degree Maintenance

Update 23 juni 2020: Ad Maintenance van start in september 2021

De Associate degree Maintenance wordt voor de kerstvakantie 2019 officieel aangevraagd bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De ontwikkeling van deze nieuwe opleiding gaat dan ook lopen. De planning is om in september 2021 te starten met de Ad Maintenance bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Deze nieuwe opleiding is speciaal voor studenten van het mbo die verder gaan in het onderhoudsvak. Een Ad-opleiding is een verkorte hbo-opleiding (twee jaar) bedoeld voor mbo-opgeleiden.

Officieel aangevraagd
Voor de zomer van 2019 is een verzoek ingediend bij het De Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) om te onderzoeken of een Associate Degree Maintenance ontwikkeld kan worden. Het CDHO adviseert de Minister van OCW over het onderwijsaanbod. In oktober is er groen licht gegeven dat de opleiding officieel mag worden aangevraagd bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). De NVAO houdt zich bezig met het erkennen van opleidingen in het hoger onderwijs en zorgen ervoor dat studenten een waardig diploma krijgen.

Samenwerking
De opleiding wordt ontwikkeld in samenwerking met het Nova College Beverwijk, Hogeschool Inholland Alkmaar en ROC Kop van Noord-Holland uit Den Helder. Het opzetten van de aanvraag voor deze nieuwe opleiding wordt in goed overleg met bedrijven uit de onderhoudssector tot stand gebracht uit het netwerk van Techport en TerraTechnica.

Aansluiting
“Geweldig dat we nu onze mbo-studenten zo goed kunnen laten aansluiten op deze Ad-opleiding. Het loopt zo direct naadloos in elkaar over”, vertelt Edward Straus, programmamanager bij het Nova College Beverwijk. “Na je mbo4-diploma vervolg je je studieroute in de tweejarige AD Maintenance. Als je nog verder wilt studeren kun je je studieroute vervolgen bij de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde bij Hogeschool Inholland in Alkmaar. Daar is veel behoefte aan bij maakbedrijven in de IJmond. Een soepele overgang tussen de opleidingen leveren straks goeie managers op in het onderhoudsvak”, vult Damienne Leijen, teamleider Technische Bedrijfskunde bij Hogeschool Inholland aan.

Start september 2021
Het voornemen is om de nieuwe opleiding vanaf september 2021 bij Hogeschool Inholland Alkmaar te gaan aanbieden. De aanvraag loopt nu voor een voltijd- en deeltijdvariant. De nieuwe Ad Maintenance kan ook een interessante route zijn voor mensen die al in de maintenance werkzaam zijn en op zoek zijn naar bijscholing.

De route
Je volgt een opleiding aan het mbo, bijvoorbeeld bij het Nova College Beverwijk of ROC Kop van Noord-Holland. Na je mbo4-diploma vervolg je je studieroute naar de Ad Maintenance bij Hogeschool Inholland in Alkmaar. De mbo-opleiding sluit naadloos aan op de Associate degree. Je sluit je opleiding af met een Ad-diploma. Met de mogelijkheid om daarna de studieroute te vervolgen naar de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde bij Hogeschool Inholland Alkmaar. Dat is dan nog twee jaar studeren aan het hbo.

Ook het Noordhollands Dagblad publiceerde over de nieuwe opleiding

 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Erik
14
May
2020
Beste Heer/Mevrouw,

Wanneer en waar kan je je inschrijven en evt meer inhoud lezen van de AD Maintenance opleiding?

Met vriendelijke groeten,

Erik Brakenhoff