Den Haag,
13
november
2018
|
14:10
Europe/Amsterdam

Haagse studenten doen ontwikkelingswerk in Nepal

Studenten Romy Vermeer (Business Studies) en Marieke van der Heijde (Social Work) kregen de kans om van eind september tot eind oktober in Nepal mee te werken aan een bijzonder project van organisatie Namaste Nepal. Deze NGO zet zich al jaren in voor hulp aan de lokale bevolking van verschillende dorpjes in het Himalaya-gebied.

De dorpjes zijn grotendeels vernietigd door de aardbeving van 2015. Dankzij Namaste Nepal en ingezameld geld van onder andere het Grotius College uit Delft zijn er nu goede (aardbevingsbestendige) basisscholen gebouwd in de dorpjes. Hierdoor kunnen de kinderen weer onderwijs volgen.

Het is bijzonder om omhelsd te worden door een oude vrouw die maar biddende gebaren naar je blijft maken. Zo weet je dat je verschil kunt maken voor iemand, alleen al door er te zijn.
Marieke van der Heijde, student Social Work Den Haag

Overnachten bij Nepalese gastgezinnen
Marieke en Romy hadden tijdens hun reis veel contact met de inwoners van de dorpjes. Zo sliepen ze bij gastgezinnen thuis. Het meest indrukwekkend vonden de studenten de openhartigheid en gastvrijheid van de mensen, waardoor ze zich meteen thuis voelden. “Deze mensen geven en gunnen je alles, terwijl zij zelf niet veel bezitten. Dat doet je dan ook beseffen dat veel van de spullen die wij in de Westerse wereld bezitten totaal overbodig zijn", aldus Romy.

 

Romy en Marieke hebben veel gewandeld om de bevolking in de dorpjes te ontmoeten en naar hun verhalen te luisteren. Dankzij deze wandelingen hebben ze een goed beeld gekregen van de mooie Nepalese natuur en de kleine dorpjes die hierin verscholen liggen.

Om de kinderen uit de dorpjes te bereiken, konden Romy en Marieke het beste muzisch-agogisch te werk gaan. Met spel en muziek hebben de twee studenten de taalbarrière kunnen overbruggen. “Persoonlijk raakte mij het meest het feit dat alle mensen die ik heb ontmoet zo ontzettend dankbaar en gastvrij zijn. Terwijl ze relatief weinig te bieden hebben, doen ze toch alles voor je", schrijft Marieke over haar ervaring.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.